Sinds Microsoft in juli de ondersteuning voor XP SP2 gestaakt heeft, zijn er inmiddels twee patchrondes geweest voor meerdere kritieke lekken in het besturingssysteem, plus nog een noodpatch voor het shortcut-lek dat door de uiterst geavanceerde Stuxnet-worm wordt uitgebuit.

Risico op malware

Microsoft Nederland waarschuwt nu in een blogpost om vooral Windows te updaten naar het laatste service pack. Er zitten ook nog pc’s op Vista zonder service pack 1, maar een zeer grote groep, zo’n 1 miljoen zit nog XP SP2. SP3 kwam al in mei 2008 uit, Vista SP1 zelfs al in februari 2008.

Windows XP SP2

Volgens het softwareconcern valt de groep ‘achterblijvers’ uiteen in drie categorieën: bedrijven die om legacy-redenen ervoor kiezen SP3 niet te installeren, consumenten die bewust SP3 niet installeren, en consumenten die onbewust SP3 niet installeren. Die laatste groep loopt volgens Microsoft het grootste risico en is moeilijk te bereiken.

Check oma's pc

“Wij roepen daarom ook de meer ervaren computergebruiker op om in zijn of haar omgeving alert te zijn op minder ervaren gebruikers die Windows XP SP2 gebruiken”, blogt het Windows-team van Microsoft Nederland. Poumen was niet direct bereikbaar voor toelichting op de cijfers en de oproep.

In mei bleek dat de helft van de Amerikaanse bedrijven nog op Windows XP SP2 zat.

Volgens online meetbedrijf Statcounter draait momenteel op 40 procent van de computers in Nederland XP, 28 procent Vista en bijna 23 procent Windows 7. Daarna volgt op grote afstand Mac OS X op ruim 6 procent van de computers. Linux komt in de statistieken van Statcounter niet voor, maar valt in de 'rest' categorie, die bijna 2 procent bedraagt.