Alhoewel sommigen stellen dat DDoS’en te vergelijken is met een online sit-in demonstratie, denkt de Amerikaanse rechter daar heel anders over. De 38-jarige Eric Rosol is veroordeeld tot 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en 183.000 dollar boete. Zijn zonde: één minuut meedoen aan een DDoS-aanval van Anonymous op de site van Koch Industries in 2011.

Opdraaien voor anti-DDoS maatregelen

Niet met een botnet of een geavanceerde DNS-amplificatie aanval, het enige dat Rosol gebruikte was de Low Orbit Ion Cannon (LOIC)-software, destijds populair bij Anonymous-sympathisanten. LOIC is een open-source load-testing tool ontworpen om stresstests uit te voeren voor webapplicaties, maar ook te gebruiken als simpele DDoS-tool.

Uiteraard was Rosol niet de enige die meedeed aan de DDoS-aanval op Koch. De site ging ongeveer een kwartier offline, maar zijn LOIC-client stond slechts één minuut aan. Desondanks moet hij opdraaien voor alle schade. Tenminste, schade? De 183.000 dollar had Koch Industries ná de aanval uitgegeven aan een consultancybedrijf om verdere DDoS-aanvallen af te weren.

Lees ook: De vele gezichten van de DDoS-aanval