Niet elke beveiligingsonderzoeker was blij met de onthulling van het museum. "Dit is een stom idee. Veel virusschrijvers schreven in die tijd vooral virussen vanuit een egocentrisch oogpunt. Dit museum voedt hun ego alleen maar meer en beloont ze voor alle schade die ze hebben aangericht. Bovendien kan het ook mensen aanmoedigen nieuwe virussen te schrijven in de hoop dat ze in de toekomst ooit in zo'n museum terechtkomen," aldus Ira Winkler, hoofd van het beveiligingsbedrijf Secure Mentem.

Hoewel deze virussen vandaag de dag eerder grappig en simpel overkomen, als je ze vergelijkt met de malware van tegenwoordig, hebben ze flink wat schade veroorzaakt in het verleden. Er zijn heel wat mensen en bedrijven die hun data hebben verloren dankzij deze malware.

Mikko Hypponen, Chief research officer van F-secure en bedenker van het museum is het daar niet mee eens. "Veel van de oldschool virusschrijvers gebruikten hun virus als een manier om zichzelf te uiten, daarom tonen sommige virussen ook zoveel visuele pracht en praal. Sommige mensen zouden zelfs zo ver gaan om het kunst te noemen. Mijn collega's zijn het er ook allemaal mee eens. Het is kunst en, zoals alle kunst, moet het daarom bewaard blijven."

Zelf denken wij dat de moeite van het schrijven van een virus (als manier om jezelf te uiten of kunstwerk) beter ingezet had kunnen worden voor het schrijven van een demo.

Populariteit

Het museum van The Internet Archive is behoorlijk populair. De beheerders van het museum kunnen inmiddels zien welke malware het populairst is. "De 'visuelere' voorbeelden doen het logischerwijs het best en dat is geen verrassing," aldus Hypponen.

Ondanks dit alles lijkt het ons goed om even terug te kijken naar de vervlogen tijden van het DOS-virus en de populairste (volgens The Internet Archive meest bekeken virussen) even op een rijtje te zetten.

Op de volgende pagina: Muziek om vier uur 's middags

Yankee Doodle

Dit virus infecteerde .com en .exe-bestanden en speelde elke dag om 16:00 het Yankee-Doodle deuntje af. Het sloopte verder niks, maar was wel ontzettend irritant. Het virus is geschreven door een Bulgaarse hacker in 1986.


Op de volgende pagina: Onaards virus

Mars Land

Dit virus werd vooral verspreid via nieuwsgroepen in 1997. Ook dit virus is niet destructief, maar kan je werk behoorlijk in de weg zitten aangezien het een Mars-landschap weergeeft op je scherm. Het is een variant van het Spanska-virus.


Op de volgende pagina: Lang leve Rusland

Hymn

Dit virus was wat kwaadaardiger. Dit virus sloopte de bootsector op de C:-schijf op de dag van het corresponderende maandnummer (4 april en 5 mei bijvoorbeeld). Terwijl de boel gesloopt werd, speelde het virus het Russische volkslied af. Slachtoffers konden de informatie op hun harde schijf alleen terug krijgen met de juiste utilities.


Op de volgende pagina: Psychidelisch

LSD

Ook dit virus richt behoorlijk wat schade aan. Terwijl het slachtoffer kijkt naar de mooie kleurtjes die op het scherm getoverd werden overschreef het virus op de achtergrond alle aanwezige bestanden in de directory. Slachtoffers bleven achter met de volgende melding: "Coded By Death Dealer 4/29/94"


Op de volgende pagina: Je data vergokken?

Casino

Dit is Hypponen's favoriete virus. Dit virus geeft gebruikers een kleine kans onder alle ellende uit te komen door ze een paar potjes te laten spelen op een virtuele gokautomaat. Gebruikers kregen de melding dat de bestandstoewijzingstabel is vernietigd door het virus maar dat er een kopie bewaard is gebleven in het geheugen. De gebruiker kreeg 5 kansen om de data terug te krijgen. Als de gebruiker won kreeg de gebruiker de data (of het telefoonnummer van de schrijver) en als de gebruiker verloor, werd alle data vernietigd. Helaas waren er ook varianten in omloop die na het spelletje de computer alsnog uitschakelden (of de gebruiker nou had gewonnen of niet) waardoor men alsnog alles kwijt was.


Op de volgende pagina: Potje vechten?

Walker

Dit virus is gelukkig niet zo destructief als de eerder genoemde virussen, maar was des te irritanter. Na besmetting wandelde er regelmatig een karakter uit de vechtgame Bad street brawler door het beeld. Zolang dit figuur in beeld was kon je niks doen. Het virus sloopte dus niks, behalve je kostbare tijd dan.


Op de volgende pagina: Een glitch en het is over

Crash

Dit virus sloopt praktisch al je .com-bestanden en geeft tegelijkertijd allerlei willekeurige karakters weer op het scherm in verschillende kleuren. De enige manier waarop je de controle weer terug kunt krijgen is door de CTRL-ALT-DEL toetscombinatie in te voeren. Je systeem start dan opnieuw op, maar aangezien praktisch al je bestanden besmet zijn is de kans zeer groot dat de ellende dan weer van voor af aan begint.


Op de volgende pagina: I'll be back

Skynet

De schrijver van dit virus heeft zich laten inspireren door de Terminator-films. Het virus infecteert alle exe-files en vertraagt de computer aanzienlijk. Op een gegeven moment verschijnt er een melding op je scherm die in krakkemikkig Engels vertelt dat dit een goedaardig virus is dat alleen maar je computer vertraagt waardoor je extra lang moet werken.


Op de volgende pagina: Legaliseer Cannabis

CoffeeShop

Dit virus is ontdekt in 1992 en men dacht dat het een Zweeds virus was. Als wij zo kijken naar de kleuren van de bovenstaande tekst gokken wij toch iets anders. Dit virus sloopt verder niks. Het kopieert zichzelf en geeft een groen wietblad weer met de rood-wit-blauwe tekst: "Legalize Cannabis". Wij gokken dat de reden dat dit virus zo hoog in de lijst staat, te maken heeft met het feit dat mensen het stiekem eens zijn met de boodschap?


Op de volgende pagina: Welk jaar is dit?

A&A

A&A besmet .com-bestanden en wijzigt de timestamps van bestanden. Daarnaast wist het delen van het scherm en laat deze delen weer terugkomen. Dit virus is visueel niet zo heel bijzonder in vergelijking met andere virussen in de lijst. Hipponen vraagt zich daarom ook af waarom dit virus zo hoog op de lijst staat. Zou het te maken kunnen hebben met nostalgie? Of is het gewoon een kwestie van het eerste virus selecteren uit de lijst?

Zelf ook wat virussen bekijken? Dat kan hier.