Online criminaliteit is aan het groeien, stelt het Ponemon Institute. Samen met HP concludeerden de onderzoekers dat deze vorm van misdaad 19 procent per jaar stijgt en dat vrijwel elk bedrijf tegenwoordig te maken krijgt met een vorm van computervredebreuk of andere IT-gerelateerde fraude. De FBI heeft een afdeling 'Cyber' en produceert een lijst met gezochte personen. Deze tien prijken aan de top.

Firas 'The Shadow' Dardar

Dardar wordt gezocht voor zijn betrokkenheid bij het Syrian Electronic Army (SEA), een groep die verantwoordelijk zou zijn voor hacks die zijn uitgevoerd namens het regime in Syrië. Dardar zou misdaden hebben gepleegd tussen september 2011 en januari 2014 toen hij opereerde onder de naam 'The Shadow'.

The Shadow pleegde volgens de opsporingsdienst aanvallen richting de Amerikaanse overheid, media-organisaties en bedrijven. Verder zou hij schuldig zijn aan online afpersing van internationale bedrijven. Volgens de FBI verblijft hij momenteel in het Syrische Homs en staat hij ook bekend onder aliassen 'Ethical Dragon', 'Ethical Spectrum' en enkele andere.

Beloning: Tot 100.000 dollar voor informatie die leidt tot zijn arrestatie.

Ahmed 'Th3 Pr0' Al Agha

Nog een crimineel die betrokken zou zijn bij de SEA en ook tussen 2011 en 2014 volgens de FBI actief was bij de organisatie en nu wordt hij gezocht wegens computervredebreuk. Hij zou momenteel in zijn geboorteland Syrië verblijven. Volgens de omschrijving is hij nu begin twintig en draagt hij een bril op sterkte.

Beloning: Tot 100.000 dollar voor informatie die leidt tot zijn arrestatie.

Evgeny Mikhalilovich 'lucky12345' Bogachev

Bogachev, ook onder meer bekend als 'lucky12345' en 'slavik', wordt al tijden gezocht omdat hij volgens de Amerikaanse autoriteiten het brein is achter botnet Zeus. Dat virus verscheen in 2009 en de crimineel gebruikte zijn werk als systeembeheer om contacten te leggen met handlangers die de juiste vaardigheden hadden.

Twee jaar later maakte verbeterde versie GameOver Zeus de wereld onveilig en de FBI schat dat een miljoen besmette pc's samen hebben geleid tot een schade van 100 miljoen dollar. De dienst vermoedt dat Bogachev zich in zijn boot op of nabij de Zwarte Zee bevindt. Hij bezit verder woonruimte in Ruslands Krasnodar.

Beloning: De FBI looft de ongebruikelijke beloning van 3 miljoen dollar uit voor informatie die leidt tot arrestatie.

Nicolae 'Nae' Popescu

Popescu, AKA 'Nae', AKA 'Stoichitoiu', wordt gezocht voor zijn vermeende deelname aan 'geavanceerde internetfraude', aldus de Amerikaanse opsporingsdienst. Hij zou items aangeboden hebben op marktplaatsen zonder producten te leveren en frauduleuze facturen van legitieme betalingsproviders te hebben gemaakt.

Zijn handlangers in de VS gebruikten valse paspoorten om rekeningen aan te maken onder nepidentiteiten, om daarop geld van de slachtoffers te ontvangen. Als dat eenmaal was overgemaakt, werd het geld opgenomen en verspreid naar andere katvangers via e-mails. Hij spreekt Roemeens.

Beloning: Tot 1 miljoen dollar voor informatie die leidt tot zijn arrestatie.

Alexsey 'Magg' Belan

Belan wordt gezocht voor misdaden tegen diverse e-commerce-bedrijven in 2012 en 2013. Hij zou gebruikersdatabases hebben ontvreemd om toegang te krijgen tot accounts. Daarna zou hij de data hebben verkocht. Hij is Lets, spreekt Russisch en houdt zich mogelijk schuil in Rusland, Griekenland, Letland, de Maldiven of Thailand. Hij draagt mogelijk een bril en heeft eerder zijn bruine haar rood en blond geverfd. Laatst bekende verblijfplaats: Athene.

Beloning: Tot 100.000 dollar voor informatie die leidt tot zijn arrestatie.

Jabberzeus-leden

Dit is een groep die wordt gezocht voor allerlei fraude en deelname aan Zeus-operaties. De groep bevat onder meer Viktorvich 'petr0vich' Klepikov, Alexey 'thehead' Dmitrievich Bron en Vyacheslav Igorevich 'tank' Penchukov. De FBI vermoedt dat de gezochte bendeleden zich in Rusland en Oekraïne bevinden.

Beloning: Geen.

Carlos Enrique Perez-Melara

Perez-Melara wordt gezocht voor zijn software die zogenaamd een vreemdgaande geliefde te pakken moet nemen, maar eigenlijk een stukje spyware is. De malware wordt afgeleverd via een onschuldig ogende e-card. De spyware verzamelde toetsaanslagen, wachtwoorden en browsergeschiedenis.

De gekoppelde dienst leverde de buitgemaakte gegevens af bij kopers. De software stond aanvankelijk bekend als 'Email PI' en veranderde in 2003 van naam naar 'Lover Spy'. Perez-Melara bevond zich eerst op een studentenvisum in de VS in San Diego. Hij is voor het laatst gezien in El Salvador.

Beloning: Tot 50.000 dollar voor informatie die leidt tot zijn arrestatie.

Sun Kailiang

Hij is een van de vijf leden van het Chinese People's Liberation Army (PLA) en wordt gezocht voor 31 criminele activiteiten. Hij zou hebben samengezworen tot het plegen van computerfraude, computervredebreuk hebben gepleegd voor geldelijke verrijking, systemen hebben beschadigd via code, identiteitsdiefstal hebben gepleegd, economische spionage hebben uitgevoerd en bedrijfsgeheimen hebben gestolen.

Samen met andere functionarissen binnen de staatshackersgroep, zou Kailiang zijn deskundigheid hebben aangewend om in te breken op de netwerken van Amerikaanse bedrijven die juridische acties ondernamen tegen Chinese staatsbedrijven. Verder heeft hij geheimen ontvreemd als blauwdrukken van kerncentrales, computers van slachtoffers overgenomen en malafide e-mails verstauurd.

Beloning: Geen.

Huang 'hzy_lhx' Zhenyu

Zhenyu is een tweede lid van die groep Chinese staatshackers en wordt gezocht voor dezelfde activiteiten als Kailiang, vooral vanwege acties jegens Amerikaanse netwerken. Als hij daar eenmaal toegang tot had, gebruikte hij zijn vaardigheden om e-mail te benaderen en propriëtaire informatie te bemachtigen.

Beloning: Geen.

Wen 'WenXYHappy' Xinyu

Het derde lid, ook gezocht voor die 31 aanklachten van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Hij staat bekend onder een aantal aliassen en is gespecialiseerd in het overnemen van computers om informatie te verzamelen. Hij is net als zijn kompanen gerekruteerd door het Chinese leger vanwege zijn technische vaardigheden die konden worden benut in te breken bij bedrijfsnetwerken.

Beloning: Geen.