De opleving van de economie

De wereldwijde economie zal in het eerste kwartaal struikelend naar herstel gaan, met IT als aanjager. Het herstel zal bescheiden zijn. Hoewel we tot aan de zomer niet veel verwachten als het gaat om banencreatie, hebben veel bedrijven behoefte aan nieuwe spullen nadat aankopen lange tijd zijn uitgesteld. Hardware zal dan ook de meeste groei laten zien, met mobiele communicatie als goede tweede.

Apple gaat in e-readers

Apple’s tablet PC of e-reader wordt onthuld met een groot spektakel en alom feest. Dat gebeurt al in het eerste kwartaal van 2010. Consumenten zullen lange rijen vormen voor de winkels om als eerste in bezit te komen van het apparaat dat alle concurrenten jaloers zal maken. Omdat het van Apple is, is het apparaat cool en heeft het een gebruiksvriendelijke interface. Daarnaast kost het een flink pak geld.

Oracle krijg eindelijk Sun

Oracle krijgt eindelijk toestemming om Sun Microsystems in te lijven. Oracle wil geen heibel met de open source-gemeenschap en zal MySQL niet de nek omdraaien. Sterker nog, Oracle brengt mySQL in een pakket met Unbreakable Linux en zet dat tegenover Microsofts SQL Server.

SAP laat het er niet bij zitten en gaat een belangrijke hardwaregerelateerde overname doen van een bepaald Amerikaans bedrijf dat de laatste tijd moeite heeft het tempo te volgen.

En 2010 wordt tevens het jaar dat Palm wordt overgenomen – wij zetten ons geld op Microsoft of RIM.

Google overschat zichzelf

Google gaat eindelijk eens onderuit doordat het zich steeds verder verwijdert van zijn core business, de zoekmachine. Het wekt de irritatie op van contentleveranciers en van marktreguleringorganisaties, maar ook van klanten en zorgt er zo voor dat Bing zal groeien. Mensen zoeken naar alternatieven. Het bedrijf dat zich voorstaat geen kwaad te willen doen, wordt steeds meer gezien als boosdoener. Het management zal steeds meer tijd kwijt zijn aan bewaking van beeldvorming, zeker als het meer rechtszaken om de oren krijgt.

Ook Intel is te ver gegaan

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie gaat Intel hard aanpakken en sleept het bedrijf voor de rechter wegens overtredingen van de mededingingswetten. Daarnaast gaat ook de Federal Trade Commission verder met zijn rechtszaak. Ook de Europese Commissie houdt de druk op de ketel.

Mobiele gekheid

Google komt met een eigen Android-telefoon in een toenemende concurrerende markt. Tegen het einde van 2010 zullen meer bedrijven de iPhone accepteren, hoewel RIM’s Blackberry nog steeds het platform zal zijn dat de voorrang krijgt. De beveiliging blijft echter een flink thema. Apple zal niettemin een grotere ingang krijgen in de zakelijke markt, of de netwerkbeheerders dat nou leuk vinden of niet. Belangrijkste issue hierin is hoe bedrijven omgaan met het toenemende aantal verschillende platformen en hoe ze die gaan beveiligen.

O ja, de lancering van Windows Mobile 7 zal uitgesteld worden naar het eerste kwartaal van 2011.

Nu we het toch hebben over security…

Er zal een nieuwe ‘grootste ooit’ databeveiligingsincident gebeuren dat te maken zal hebben met e-tailers en een belangrijke online betaalbedrijf.

E-readers zijn voor hackers een nieuw doel, vooral als de apparaten open worden gesteld voor applicaties van derden.

Ondertussen denken we dat Websense Security Labs gelijk krijgt met de voorspelling dat 2010 ‘eens en voor altijd zal bewijzen dat Macs niet immuun zijn voor exploits.’

Daarnaast zijn we zeer geïnteresseerd in de voorspelling van Websense dat door criminelen overgenomen PC’s (zo geheten bots) elkaar gaan bevechten en elkaar zelfs kunnen de-installeren.

Sociale netwerken worden volwassen

In 2010 gaat de zoektocht van start naar IT-specialisten die via sociale media publiek weet te bereiken om deel te nemen in de bedrijfsmarketing, productontwikkeling en services.

We zien ook dat bedrijven actief hun personeel aanmoedigen gebruik te maken van Twitter, Facebook en MySpace. Bedrijven gaan zich concentreren op de samenwerkende kracht van social-networkingsites, wat overigens weer een flinke uitdaging in de beveiliging zal meenemen.

Online uitgevers zien het licht

Met e-readers als de gadget van 2010 zullen ook omzetdraaiende modellen rond online content worden ontwikkeld. Rivaliserende uitgevers zullen gaan samenwerken, vooral in de mainstream nieuwsmedia. Aan het einde van 2010 zullen er nieuwe bedrijven opstaan die de oudere spelers in de verdediging zullen dringen. Google en andere doorgeefluiken van nieuws krijgen het steeds moeilijker. Het online nieuwslandschap zal er over een jaar geheel anders uitzien!

Bron: Techworld