Voor de activistische journalist Barrett Brown dreigt ruim een eeuw gevangenisstraf. De belangrijkste aanklacht: linken naar bestanden die waren gelekt na een hack bij spionagebedrijf Stratfor. Het betreft een database van bijna 1 miljoen e-mailadressen en tienduizenden creditcardgegevens, bemachtigd door het losse hackerscollectief Anomymous.

De hyperlink is het fundament van het web, maar is soms ook onrechtmatig, inbreukmakend of zelfs strafbaar. Een historisch overzicht van 25 epische linkkwesties.

Brown linkte vanuit een chatroom naar de bestanden, en daarmee heeft hij zelf de database openbaar gemaakt, luidt de aanklacht. Zijn advocaten vinden de beschuldigingen veel te vaag en doen een beroep op de vrijheid van meningsuiting, vastgelegd in de First Amendment van de Amerikaanse grondwet, schrijft The Guardian.

Hacker zelf schikt

Eerder bekende hacktivist Jeremy Hammond achter de Stratfor-hack te zitten. Hij schikte uiteindelijk met de openbaar aanklager voor 10 jaar cel.

UPDATE 6 maart: Onverwachts heeft de openbaar aanklager 11 van de 17 aanklachten laten vallen. Ook het 'strafbare linken' naar Stratfor-bestanden is geschrapt.