Volgens de NS vergeet 3,5 procent van de ov-chipkaartgebruikers om op het eindpunt van hun reis uit te checken. Sinds oktober kunnen reizigers namelijk al met een anonieme ov-chipkaart reizen in de trein. Slechts 0,8 procent van die reizigers dient bij de NS een formulier in voor een terugbetalingsverzoek. Het instaptarief bij de NS kost 20 euro, die de niet-uitcheckende klant dan verbeurt.

'Geen fraude'

Het vergeten uit te checken kan uit vergeetachtigheid zijn, maar ook vanwege niet functionerende ov-chippalen. Daarnaast kan het zijn vanwege fraude; indien de reis zelf meer kost dan de vooraf afgeschreven 20 euro. Een woordvoerder van de NS verklaart tegenover NU.nl dat er nog geen grootscheepse fraude is ontdekt, en dat het vervoersbedrijf daar ook niet van uitgaat.

Verwarring

Ook speelt verwarring een rol, erkent de NS. Bij het Bijlmer-Arena station te Amsterdam zagen veel reizigers geen verschil tussen de in- en uitcheckpalen van treinvervoerder NS en van lokale bus-, metro- en tramvervoerder GVB. De borden met de bedrijfsnamen zijn nu vervangen door borden met 'trein' en 'metro'. Op andere stations is dat vooralsnog niet gebeurd, maar de NS houdt die optie wel in gedachten.

Verder waren niet alle NS-palen goed vindbaar. Maar liefst 118 van de 800 incheckpalen op treinstations in Nederland zijn inmiddels verplaatst, om de zichtbaarheid te verbeteren. Volgens de NS-woordvoerster was de plek van te voren niet goed in te schatten, meldt NU.nl.

Voordeelurenkaart

Het gebruik van de NS-kortingskaart als ov-chipkaart voor de trein kan ook tot verwarring leiden. De reiziger moet zijn of haar kaart, die al is voorzien van een chip, namelijk wel eerst aanmelden bij de NS. Dat kan via internet of via de klantenservice. Daarna moet de kaart worden geactiveerd. Ov-chipkaarten van andere vervoersbedrijven zijn ook bruikbaar voor treinreizen.

De anonieme ov-chipkaart is in oktober dit jaar ingevoerd. Daarvan zijn er nu 6500 stuks geactiveerd en daarmee zijn er in totaal 25.000 treinreizen gemaakt. Dat is meer dan de NS zelf had verwacht. In de loop van komend jaar wordt ook de NS-jaarkaart bruikbaar als ov-chipkaart.