De dader van de langdurige DDoS-aanval is gevonden door het ICT-bedrijf dat door de geplaagde school is ingeschakeld. Dit deed het ROC West Brabant nadat de servers afgelopen september langdurig werden bestookt. Het ingehuurde bedrijf kwam erachter dat het een DDoS-aanval betrof en schakelde de recherche in. Uiteindelijk liep de 16-jarige ICT-student, woonachtig in Raamsdonk, na zorgvuldig onderzoek tegen de lamp.

De politie heeft hem vanmorgen vastgezet en verhoort hem op dit moment. “We zijn erg benieuwd naar het motief van de verdachte. Zeker gezien de aanzienlijke schadepost die de school heeft opgelopen, zij overwegen om dit op hem te verhalen. Over verdere straffen kan ik niets meer zeggen dan dat de verdachte onder het jeugdrecht valt”, meldt politie-woordvoerder Willem van Hooijdonk aan Webwereld.

ICT-lessen gingen zonder internet door

De aanval hinderde de andere leerlingen behoorlijk. Zij konden wekenlang niet of nauwelijks gebruik maken van het computernetwerk van de ROC West-Brabant. Met name het Radius College in Breda was het doelwit. De ICT-lessen gingen volgens Omroep Brabant desondanks gewoon door, ook zonder internet.

Het Radius College laat weten dat de directie op grond van eigen onderzoek disciplinaire maatregelen neemt tegen de student. “Radius College heeft het voornemen over te gaan tot schorsing en uiteindelijk verwijdering van de student, van de ICT-opleiding die hij volgt. Omdat de jongeman leerplichtig is, is een gebruikelijk onderdeel van deze maatregel dat Radius College een passende opleiding op een andere school voor hem zoekt”, schrijven zij in een mededeling.