"De 16-jarige jongen uit Den Haag, die vorige week werd aangehouden en bekende dat hij de websites van MasterCard en Visa heeft aangevallen, is vandaag in vrijheid gesteld", bericht het OM op zijn website. "Zijn inbewaringstelling is geschorst, omdat het voor het onderzoek niet noodzakelijk is dat hij nog langer in voorlopige hechtenis blijft. De schorsing is op voorwaarde dat hij zich niet schuldig maakt aan strafbare feiten."

De DDoS'er die ook wel bekend staat als "Jeroenz0r" werd vorige week donderdag gearresteerd. Vrijdagmiddag besloot de rechter-commissaris hem twee weken in voorarrest te houden. Hij bekende de websites van Visa en Mastercard te hebben aangevallen omdat de betalingsverwerkers hun banden met klokkenluiderssite Wikileaks doorsneden.

Onderzoek gaat door

Als reactie op het verlengde voorarrest werden de sites van het Openbaar Ministerie (OM) en politie.nl aangevallen door andere DDoS'ers. Hiervoor werd de 19-jarige Groninger Martijn Gonlag zaterdag van zijn bed gelicht. Maar die stond na een bekentenis zondag direct weer op straat.

Het OM gaf verschillende redenen op om Jeroenz0r langer vast te houden. Het onderzoek tegen hem liep nog, omdat hij er ook van werd verdacht de site van PayPal te hebben aangevallen. Dat heeft hij nog niet bekend. "Er is inmiddels voldoende onderzoek gedaan waardoor het niet nodig is om hem nog langer in de cel te zetten", licht een woordvoerder van het OM toe.

Het Openbaar Ministerie is nog niet klaar met de zaak: "Het onderzoek naar de WikiLeaks-aanvallen op verschillende websites wordt voortgezet door het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche." Hoe lang het onderzoek nog gaat duren en of er mogelijk nog arrestaties worden verricht kan het OM op dit moment niet zeggen.