We nemen jullie even mee langs het lijstje van de meest gezochte cyberbandieten van de wereld, althans volgens de FBI. Met soms een Nederlandse connectie.

Naast informatie over de boeven kan je tevens posters downloaden met de kop van de betreffende schurk, zie je wat de aanklachten zijn tegen de mannen (sorry, we willen wel aan diversiteit doen, maar helaas) en staat er wat je aan geld kan krijgen als je informatie over de crimineel over de schutting bij de FBI gooit. Tip: het gaat om miljoenen dollars, dus doe je best.

We beginnen bij de nummer 15 en 16:

16/15. Farhan ul Arshad en Noor Aziz Uddin

Hacken, fraude, poging tot hacken en poging tot fraude. De Pakistani's Arshad en Uddin worden ervan beschuldigd dat zij tussen 2008 en 2012 bedrijven, organisaties en burgers in de Verenigde Staten en daarbuiten probeerden op te lichten. Dat gebeurde door malware op computers te plaatsen. Dat zou in ieder geval 50 miljoen dollar hebben opgebracht. De man zou zich ergens in Maleisië ophouden, maar reist naar verluidt ook naar Canada, Duitsland, Engeland en Pakistan.

Tipgeld: 50.000 dollar per persoon.

14. Gu Chunhui 13. Wang Dong 12. Wen Xinyu 11. Huang Zhenyu 10. Sun Kailiang

De beruchtste leden van de People's Liberation Army (PLA) van China. Ieder heeft 31 criminele aanklachten tegen zich gekregen van de rechtbank in Pennsylvania. Zoals fraude, hacken, identiteitsdiefstal, spionage, stelen van handelsgeheimen en zo voorts.

Tipgeld: Helaas, voor dit vijftal niet, althans niet openbaar bekend gemaakt.

9. Carlos Enrique Perez-Melara

Deze meneer blijkt een gewilde spywaremaker. En niet zo maar eentje. Hij adverteerde op een website met "pak je vreemdgaande partner", en bood de spyware aan in een vermomming als de op internet populaire Greeting Cards. Je partner opent de e-card en installeert zo de spyware. De dienst werd al in 2003 aangeboden. Perez-Melara gebruikte de spyware ook voor zichzelf om zo achter wachtwoorden en dergelijke te komen. De FBI is al sinds 2005 op zoek naar hem. Hij zou onlangs in El Salvador zijn gezien.

Tipgeld: 50.000 dollar.

8. De Zeus-bende

Namen weet de FBI niet, of in ieder geval geven ze die niet vrij. Maar de bende die achter de beruchte Zeus-trojan zit, willen ze wel graag achter de tralies zien. Verblijfplaats: Rusland en/of de Oekraïne. Het aanhoudingsbevel stamt uit 2012, de hoogtijdagen van Zeus. Zoals bekend wordt met deze banking trojan de bankrekeningen van burgers leeggeroofd en er zijn talloze varianten in omloop.

Tipgeld: geen/onbekend.

7/6: Bjorn Daniel Sundin en Shaileshkuma P. Jain

Dit Zweeds/Indische duo wordt verdacht van het verkopen van namaaksoftware in maar liefst 60 landen. In totaal zijn er meer dan een miljoen kopieën verkocht van zo genaamde beveiligingssoftware en die verkopen hebben geresulteerd in een omzet van meet dan 100 miljoen dollar. De aankopen werden "gestimuleerd" door een melding te forceren op computers dat deze waren geïnfecteerd met malware. De aankopen van deze scareware werden getransfereerd naar bankrekeningen in Europa. Er was zelfs een hele callcentercrew ingehuurd om klagende kopers te misleiden en soms zelfs geld terug te geven om zo klachten bij Justitie te voorkomen.

Tipgeld: 20.000 dollar per stuk.

5. Peteris Sahurovs

Deze Let wordt verdacht van het verkopen van frauduleuze beveiligingsprogramma's door middel van een computervirus. Dat virus werd verspreid via advertentienetwerken in 2010. Opvallend is dat Sahurovs al in 2011 is opgepakt in Letland, maar blijkbaar niet in handen is gekomen van de Amerikaanse Justitie. Een aantal van de gebruikte servers van de man werd in Nederland neergehaald. Hij zou bijna een miljoen slachtoffers hebben gemaakt en meer dan 72 miljoen dollar hebben verdiend. In de aanklacht van de FBI gaat het overigens om "maar" 2 miljoen dollar.

Tipgeld: 50.000 dollar.

4. Viet Quoc Nguyen

Deze Nederlandse Vietnamees wordt sinds 2012 gezocht wegens het hacken van e-mailproviders. Hij verkreeg meer dan een miljard e-mailadressen en probeerde die te gelde te maken. De e-mailadressen werden gebruikt voor grote spamruns op miljoenen adressen tegelijk en Nguyen kreeg daaruit commissie per verkocht product die via de spams werden vermarkt.

Tipgeld: er is nog geen tipgeld vastgsteld.

3. Alexsey Belan

Deze Rus heeft ingebroken in de netwerken van drie grote e-commercebedrijven in de Verenigde Staten waarbij hij de gebuikersdatabases plunderde. Hij probeerde vervolgens de miljoenen accounts te verzilveren. De aanklachten tegen hem stammen uit 2012 en 2013 en zijn dus relatief vers. Dat het de aanklagers menens is, blijkt uit de hoogte van de beloning voor tips die leiden tot zijn arrestatie. De man is buiten Rusland eerder gespot in Griekenland, Letland, Maladiven en Thailand. Zijn laatst bekende verblijfplaats is Athene.

Tipgeld: 100.000 dollar.

2. Nicolae Popescu

Deze Romeen heeft het echt verbruid bij de Amerikanen. Hij heeft samen met anderen onder meer Amerikaanse bankrekeningen geopend onder valse namen met de bedoeling daarop betalingen te ontvangen van argeloze kopers van niet bestaande spullen via marktplaatsen. Daartoe werden door andere criminelen valse paspoorten aangemaakt, valse facturen opgesteld en valse betalingbewijzen overlegd. De bende deed zich voor als bekend bedrijf of leverancier van goederen en gebruikte daartoe onder meer nagemaakte logo's en sites.

Tipgeld: 1 miljoen dollar.

1. Evgeniy Mikhailovich Bogachev

Lucky12345, of slavik, zo staat Bogachev ook wel bekend. De nummer 1 op de hitlijst van de FBI wordt verdacht van enorme criminele campagnes met onder meer behulp van Zeus. Bogachev is volgens de Amerikanen het grote brein achter Zeus, de leider en lakensuitdeler, de spin in het web. Sinds 2009 is de FBI al bezig om de bende op te rollen en in 2011 kwam, mede door komst van de variant Game Over Zeus, ook Bogachev in beeld. Uiteindelijk zou alleen al Game Over Zeus meer dan 100 miljoen dollar naar de zakken van Bogachev doen komen. In 2012 werd hij officieel in staat van beschuldiging gesteld, dan nog onder zijn pseudo lucky12345. Ook in 2014 is de man meerdere malen aangeklaagd. Hij zou zich ophouden in Anapa, Rusland, of in Krasnodar. Verder schijnt hij van varen te houden, vooral op de Zwarte Zee.

Tipgeld: 3 miljoen dollar.