Volgens een persbericht van het Openbaar Ministerie is een verdachte van 17 jaar aangehouden voor het hacken van de site van de VVG-KLPD. De jongen is ondervraagd en zijn laptop is in beslag genomen. Aan het eind van de middag is hij vrijgelaten, in afwachting van een een beslissing van de officier van justitie over een mogelijke strafvervolging.

Vier man sterk

De jongen, beter bekend onder de bijnaam Goo, verklaart tegenover Webwereld dat de politie hem in de ochtend op de school waar hij een ICT-opleiding doet, met vier man sterk heeft opgehaald. Op het bureau hebben ze hem meedegedeeld over logs te beschikken die zouden bewijzen dat hij de site heeft gehackt. Hem hangt beschuldiging boven het hoofd van het lid zijn van een criminele organisatie, het lekken van gegevens en computervredebreuk.

Goo zegt echter niets met de zaak te maken te hebben. “Ik heb volledig meegewerkt aan het onderzoek. Mijn laptop was beveiligd met truecrypt, voor bijvoorbeeld diefstal. Ik heb het KLPD dan ook het wachtwoord gegeven zodat ze met eigen ogen konden zien dat ik niks verberg. Ik ben onschuldig en daar blijf ik bij", aldus Goo.

Anonymous doet stapje terug

Gisteravond is er een tweede bericht van anonymous over de VVG-KLPD-hack online verschenen. Daarin staat dat het dreigement om elke week 25 namen met bijbehorende gegevens te lekken, wordt ingetrokken. “We wilden een statement maken, misschien hebben we het onjuist geformuleerd in de media echter zullen we de overige gegevens niet lekken. Wij zijn zeker niet bang, maar het ging om ons het statement en ja we vinden het KLPD nog steeds niet lief. Het statement is gemaakt, er is veel ophef ontstaan, wij vinden het voldoende. Dat neemt niet weg dat wij nog steeds over deze gegevens beschikken vergeet dat niet."

Het eerste bericht verscheen afgelopen maandag online. Anonymous verklaarde de oorlog aan het KLPD door de gehackte gegevens online te plaatsen. Goo wist toen te vertellen dat Anonymous zou beschikken over honderden namen. Eveneens vertelde hij het niet eens te zijn met de actie.