De jongen, wiens ware identiteit niet bekend is gemaakt, staat bekend onder de nickname 'AKILL', meldt Bloomerg. Hij zou samen met een Amerikaanse hacker malware hebben verspreid, waardoor het tweetal de controle kreeg over vijftigduizend computers op een universiteit in Philadelphia. De door 'AKILL' geschreven malware was door encryptie onvindbaar voor antivirussoftware. Als gevolg van de actie crashte de server van de universiteit.

Nederland

De politie in Nieuw Zeeland laat daarnaast weten dat 'AKILL' ook wordt verdacht van het infecteren van 1,3 miljoen computers in Nederland: "We hebben een aantal computers in beslag genomen en ons onderzoek richt zich nu op de pc van de 18-jarige verdachte. We verdenken 'AKILL' en zijn team ervan dat ze computers die ze infecteerden hebben veranderd in 'botnets', waardoor ze volledige controle over de machines hadden. De FBI heeft onze autoriteiten op de hoogte gesteld van de activiteiten van 'AKILL' , na een 18 maanden durend onderzoek in de wereld van botnets waarin zijn naam veelvuldig naar voren kwam."

Nog geen beschuldiging

Naast de huidige beschuldigingen wordt de Nieuw Zeelander verdacht van het leiderschap van een wereldwijde hackersgroep genaamd 'The A-Team'. De politie onderzoekt nog of het team alleen hackt uit ideologie, of het hackerstalent ook gebruikt om op frauduleuze wijze geld te verdienen. Hoewel 'AKILL' een serieuze verdachte is, kan de politie in Nieuw Zeeland nog niet met zekerheid zeggen of de hacker ook daadwerkelijk in staat van beschuldiging zal worden gesteld.

Met 1,3 miljoen geïnfecteerde pc's in Nederland rijst de vraag of Nederlandse autoriteiten een rol hebben gespeeld in het opsporen van de daders. De KLPD kon daar op dit moment nog geen antwoord op geven.