Het Duitse antiviruslab, wat niet gelieerd is aan een leverancier, heeft securitysoftware voor Windows 8 getest. Daaronder ook de producten van Microsoft. De test is uitgevoerd met zowel consumentenpakketten (26 stuks) en zakelijke beveiligingspakketten (9 stuks). In beide categorie├źn doet Windows-leverancier Microsoft het slecht.

'Scheve test en weging'

Het met Windows 8 standaard meegeleverde Windows Defender, dat zonder antivirus van derden ook standaard aan staat, krijgt lage punten. Het Microsoft-pakket scoort een 2 (op een schaal van 6) voor de malwarebescherming, en een 3,5 voor de impact op het prestatieniveau.

Microsoft sprak zich begin dit jaar al uit tegen de testaanpak van AV-Test. De geteste malware-exemplaren komen volgens de Windows-maker niet overeen met wat klanten in de praktijk tegenkomen. Daarbij moet niet alle soorten malware (0-day, recent en veelvoorkomend) gelijk worden gewogen, argumenteert Microsoft. De impact van de niet-getecteerde malware in het onderzoek van AV-Test zou dus minimaal zijn.

Gedeelde posities

De antimalware ingebouwd in Windows 8 krijgt nu wel een 6 (van 6 dus) voor de bruikbaarheid. Deze wel goede score heeft betrekking op de impact van de securitysoftware op het de bruikbaarheid van de hele computer. AV-Test heeft hierbij gekeken naar het voorkomen van onterechte meldingen of blokkades voor websites, vals alarm voor non-malware, loos alarm bij installatie en gebruik van legitieme software, en onterechte blokkades van bepaalde handelingen bij installatie en gebruik van legitieme software.

Microsoft moet die topscore wel delen met zeven andere securityleveranciers. Dit zijn Avast, Bitdefender, Check Point, ESET, McAfee, Panda Security, en Tencent. Met de lage beschermingsscore is Windows Defender samen met V3 Internet Security 8.0 van AhnLab de slechtste in de test. De middelmatige prestatiescore is gedeeld met Internet Security 2012 van PC Tools, Smart Security 6.0 van ESET, Internet Security Premium 6.0 van Comodo, Free AntiVirus 7.0 van Avast, en wederom V3 Internet Security 8.0 van AhnLab.

In de antivirusmeting door AV-Test doet de software van vijf partijen het slechter dan Windows Defender. Dit zijn de producten van GFI, Lavasoft, Norman, McAfee en MicroWorld. Die laatste twee vormen de grootste prestatiebelasting op een Windows 8-pc in de metingen door AV-Test.

0-day en 'gewone' malware

Volgens het antiviruslab weet Windows Defender ruim 80 procent van 125 stuks 0-day malware tegen te houden. In januari was het 82 procent en in februari 81 procent. Het gemiddelde voor de geteste securitypakketten ligt op 95 procent, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register.

De score van Windows Defender was wel beter wat betreft veelvoorkomende malware, waarvan Microsofts consumentenpakket bijna alles wist te onderscheppen. In januari was het 98 procent en in februari 99 procent. Het gemiddelde voor alle pakketten was 99 procent.

Bedrijfsbescherming

Ook Microsofts zakelijke antivirus gooit geen hoge ogen in de keuring door AV-test. De versies 2010 en 2012 van System Center Endpoint Protection krijgen een 1,5 (op de schaal van 6) voor de bescherming, een 5 voor de prestatie-impact, en een 6 voor de bruikbaarheid.

Het pakket wist wel 98 procent van de veelvoorkomende malware tegen te houden, een percentage dat in testmaanden januari en februari gelijk is gebleven. De andere zakelijke securitypakketten die AV-Test heeft beproefd, wisten alle malware-samples te identificeren en tegen te houden. Met 0-day malware scoort Microsofts Endpoint Protection met ruim 80 procent (80 in januari en 83 in februari) slechter dan Windows Defender.