Ook de Malicious Software Removal Tool (MSRT), die scant op virussen en malware en ook in staat is om software van je computer te verwijderen, werkt niet langer op Windows XP. Microsoft heeft afgelopen nacht al deze antivirus-oplossingen op XP de nek om gedraaid, meldt The Register. Dat OS is natuurlijk al sinds de XPocalypse een behoorlijk risicovolle onderneming.

De XP-plakker lééft

Maar daar hebben nog altijd behoorlijk veel mensen lak aan. Uit cijfers van Netmarketshare blijkt dat Windows XP nog altijd op meer desktops draait dan opvolger Vista, MacOS en Linux. Het besturingssysteem heeft een marktaandeel van bijna 12 procent wat neer komt op ongeveer 180 miljoen gebruikers wereldwijd. Windows 8 zit daar net boven, terwijl Windows 7 met 61 procent de baas is.

Met het einde van standaard antivirus op XP wordt het voor cybercriminelen - voor zo ver dit nog niet het geval was - echt een walk in the park om kwetsbaarheden te vinden en binnen te dringen op het platform. Iedereen die nu nog bankzaken, privéinformatie of kritieke bedrijfsdata op XP verwerkt, loopt als een rat in de val.

Lees alles over het einde van Windows XP in ons dossier.