Melissa werd wereldberoemd. Het begon als een bijgevoegd Word-document met een lijst van pornosites. Werd dat geopend, dan stuurde het virus zichzelf naar de eerste 50 e-mailadressen uit het adresboek van de besmette gebruiker.

Door de verspreiding zorgde Melissa voor overbelaste mailservers. Bovendien doken er varianten op die venijniger waren: zij probeerden om opstartbestanden en gedeelde bestanden te deleten.

De worm is niet iets van dit jaar: al eind 1997 stak er eentje de kop op. Maar de populariteit van de worm lijkt afgelopen jaar ontzettend gestegen te zijn: talloze verspreidden zichzelf naar andere computers.

Wereldwijd hebben bedrijven de eerste helft van dit jaar 7,6 miljard dollar schade geleden door allerlei virussen. De kosten die virussen veroorzaakten waren, volgens het onderzoeksbureau Computer Economics, ruim vijf keer zo hoog als over heel 1998. Bedrijven besteden te weinig geld aan het beveiligen van hun systemen, is de conclusie van het bureau.

Zeepbel

BubbleBoy schokte de computerwereld. Voorheen was er geen vuiltje aan de lucht als je geen attachments opende die je bij je e-mail kreeg. Maar bij BubbleBoy is het al genoeg om het e-mailtje te openen om het virus te activeren.

Overigens doet BubbleBoy niets engs met de computer, behalve dan dat het zichzelf net als Melissa naar contacten uit het adresboek stuurt. Dat levert trouwens wel weer overbelaste mailservers op.

Virusexperts vrezen dat varianten van BubbleBoy heel wat meer schade gaan aanrichten. De maker van het virus zou de worm namelijk naar collegavirusmakers hebben gestuurd, die met de broncode naar hartelust kunnen experimenteren en zo nieuwe virussen kunnen maken. Er zijn nog geen broertjes van BubbleBoy opgedoken.

Misbruik millenniumangst

Een aantal virussen misbruikte de angst voor het millenniumprobleem. Iemand kreeg een bestand, op het eerste gezicht een Y2K-fix of terugtelklok, maar in werkelijkheid bleek het om een virus te gaan. Een voorbeeld hiervan was W95.Babylonia.

Dit virus liet slechts een onschuldige boodschap op het scherm zien, maar was wel in staat om eigenhandig bestanden van internet te halen. Deze functie bood de maker de mogelijkheid om via de achterdeur schadelijke programma's naar de PC te uploaden.

Andere virussen die zich voordeden als onschuldig programmaatje waren Y2Count, een Trojaans paard dat zich voordeed als millenniumtool van Microsoft maar eigenlijk het internetverkeer in de gaten hield, en Fix2001. Dit laatste stukje software leek ook een update maar was in werkelijkheid een worm die de harde schijf kon wissen.

Antivirusexperts blijven waarschuwen voor filmpjes met galopperende rendieren en spetterend vuurwerk. Deze attachments bij een e-mail zijn maar al te vaak een dekmantel voor virussen. Zo ook het Happy99-virus, dat een come-back maakte.

Blunder

Hackersgroep Cult of the Dead Cow (CODC) maakte een blunder door cd-roms te verspreiden met daarop het Tsjernobyl-virus. Per ongeluk, naar eigen zeggen. Het virus kan de complete harde schijf van een computer wissen.

CODC kwam met een nieuwe versie van Back Orifice: Back Orifice 2000 (BO2K). Ze noemen het een krachtig programma waarmee op afstand computers kunnen worden bestuurd. Vervelend is wel dat de eigenaar van de PC dat vaak niet doorheeft.

Seksueel Overdraagbare Aandoening

Naast computervirussen zijn er natuurlijk ook 'echte' virussen, die de gezondheid bedreigen. Zeven mannen in San Francisco liepen syfilis op, nadat zij in een chatroom van San Francisco Men For Men (SFM4M) afspraakjes hadden gemaakt en zo hun bedgenoot ontmoetten.

PlanetOut, een internetdienst voor homo- en biseksuelen in San Francisco, heeft twee weken lang waarschuwingen geplaatst in de geïnfecteerde chatgroep. De meeste mannen die de Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) opliepen, konden niet getraceerd worden. Zij gebruikten een schuilnaam.