Ondanks "veelvuldige voorafgaande testen en de certificering door een onafhankelijk adviesorgaan" is het opnieuw mis gegaan bij het tellen van de stemmen in België. De stemcomputers, waarvan een deel in 1994 is aangekocht, hadden technische problemen in onder meer Brussel-Stad, Anderlecht, Elsene en Schaarbeek. De gebruikte diskettes blijken onleesbaar waardoor voorkeurstemmen niet doorkomen. En dat is niet voor het eerst.

De problemen van deze verkiezingen lijken te komen door een combinatie van oude apparatuur met nieuwe software. Ontwikkelaar Stesud, gecertificeerd door PriceWaterhouseCoopers, vertelt de Beglische krant De Morgen dat het stemmaterieel geen problemen had. "De oplossing richt zich naar de applicatie die speciaal ontwikkeld is voor deze verkiezingen, en die vooraf grondig getest en gecertificeerd volgens de opgelegde normen", aldus specialisten van het bedrijf.

Apparaten uit jaren '90

Tegelijkertijd stamt een deel van de stemcomputers in de betreffende gemeenten uit de jaren '90, zo meldt Brusselnieuws.be. Hoewel deze systemen een upgrade kregen in 2005 en er in het verleden volgens De Morgen "weinig problemen mee waren", bleek er dus een probleem met het programma dat de voorkeurstemmen berekent. Het nieuw ontwikkelde programma dus.

In Nederland maakt de stemcomputer binnenkort een glorieuze comeback, mits onder strenge voorwaarden. Critici zijn niet overtuigd. Lees ook: Elektronisch stemmen? Alleen op papier

Twee jaar geleden verliepen de Belgische verkiezingen ook niet bepaald soepel. Printerstoringen, kapotte usb-sleutels en gebruikersfouten leidden toen tot lange wachtrijen. Maar ook de slecht afgestelde stemcomputers faalden bij, jawel, de voorkeursstemmen.

En hoe. "Kiezers die te hard of per ongeluk twee keer drukten op het stemveld van een partij, gaven automatisch een voorkeurstem aan een kandidaat. Wie die gelukkige was, hing af van de plaats van dat veld op het computerscherm", schreef Het Laatste Nieuws destijds.