Volgens een onderzoek van Trendbox blijkt dit jaar dat net 6 procent van de ondervraagden goed kan uitleggen wat triple play inhoudt. En dit percentage stijgt nog niet snel. Toch is de internet- en telecomwereld volop aan het integreren. Dit blijkt onder meer uit diverse recente overnames -neem Versatel dat dit jaar door Tele2 is overgenomen- maar ook de nieuwe dienstenpakketten die partijen als KPN en Versatel aanbieden waarbij telefonie, internet en televisie via één verbinding de huizen binnen wordt gebracht.

Triple play krijgt dit jaar in Nederland duidelijk gestalte dankzij Versatel. Dit bedrijf komt op de markt met een nieuw adsl-abonnement van 20 Mbps waarbij het ook mogelijk is om alle wedstrijden uit de Eredivisie te bekijken.

Versatel streeft ernaar om eind dit jaar 100.000 van dergelijke abonnees te hebben. Of dit gaat lukken is maar zeer de vraag. Na het tweede kwartaal waren er 19.000 'Eredivisie-abonnees'. Bovendien blijkt de nieuwe dienst last te hebben van kinderziektes. Zo komt de snelheid van de internetverbinding gemiddeld niet hoger dan 13 Mbps. Ook heeft Versatel te kampen met een tv-storing waardoor de voetbalwedstrijden tijdelijk niet te volgen zijn.

In juli kondigt het Zweedse Tele2 plotseling aan dat het Versatel wil overnemen. De telefonie-prijsvechter kwam in april al op de markt met een eigen adsl-abonnement. Met de overname wil Tele2 de triple-playstrategie van Versatel doorzetten, zo stelt het bedrijf.

Bellen

Belangrijk onderdeel van triple play is het bellen via de dsl-lijn of via internet. Skype is hiervan het bekendste voorbeeld. Steeds meer providers nemen telefoniediensten op in hun internetabonnementen.

Inmiddels wordt ook steeds meer software, zoals bijvoorbeeld instant messengers, uitgebreid met spraakfuncties. MSN heeft zijn Messenger uitgebreid met de mogelijkheid om een live audio- of videogesprek te voeren. Ook Google mengt zich in deze strijd en lanceert nieuwe software met de veelzeggende naam Google Talk.

Yahoo en Microsoft kopen simpelweg bedrijven op met voip-kennis. Yahoo neemt in juni Dialpad over, Microsoft lijft in november het Zwitserse Media-streams.com in.

KPN

Wat diverse partijen in Nederland al enige tijd roepen, wordt dit jaar ook door KPN hardop uitgesproken:

om te bellen en te internetten is het vaste-telefoonabonnement niet langer nodig.

De ontwikkelingen manoeuvreren KPN in een lastige positie. Bellen via internet kost het telecombedrijf inkomsten uit het vaste net. Om te voorkomen dat het bedrijf abonnees kwijtraakt, biedt het daarom sinds mei InternetPlusBellen. Dat is een pakket voor vaste telefonie en internet, 'double play' zeg maar. Met een flink belang in de televisiedienst Digitenne is KPN ook in staat triple play-diensten te bieden.

Kwaliteit

Dat voip bij de consument nog niet massaal is doorgebroken, komt volgens onderzoekers doordat de kwaliteit en betrouwbaarheid van voip, gemiddeld gezien, achter loopt op die van het traditionele en mobiele netwerk, constateert een Amerikaanse bedrijf in juli.

En dat is niet altijd te wijten aan de voip-dienst, aldus de onderzoekers. De kwaliteit van het kabel- en dsl-netwerk en de netwerken die lange afstandgesprekken mogelijk maken, bepalen namelijk eveneens de kwaliteit van een voip-gesprek. Dit jaar verhogen dan ook veel providers de snelheid van hun internetabonnementen. Veel providers gaan over op adsl2+. De geboden snelheden tot 24 of 30 Mbps.

Nieuwe woonwijken worden steeds vaker voorzien van een snelle glasvezelverbinding die vaak ook direct voor triple play wordt ingezet.

Door de opkomst van het triple play-aanbod, voorzien marktonderzoekers een snelle groei van het gebruik van voice-over-ip. In de Verenigde Staten bedroeg de omzet uit internettelefoongesprekken dit jaar meer dan 200 miljoen dollar. De verwachting is dat dit in twee jaar stijgt tot drie miljard dollar.