Volgens beveiligingsbedrijf Secunia krijgen bedrijven steeds vaker te maken met hackers die – vaak zonder dat het bedrijf daar achterkomt – op het netwerk rondneuzen.

Van de 5128 advisories die dit jaar door Secunia werden gepubliceerd, konden hackers in 2086 (41 procent) gevallen systemen binnendringen. Vorig jaar lag dit aantal nog op 1698 (toen 37 procent).

"Wat hackers in deze gevallen kunnen zien, is de inhoud van uw computers of netwerk: de geïnstalleerde programma's, de gebruikers, de vertrouwelijke gegevens", licht Secunia toe. "Een hacker die toegang heeft tot een systeem of netwerk kan complete harde schijven kopiëren, gebruikers toevoegen of op eigen houtje een applicatie installeren."

Office XP en Office 2000 waren in 2006 de applicaties met de meeste 'system access'-lekken (16), aldus Secunia. Office 2003 en IE6 staan met vijftien en twaalf van dergelijke lekken op een tweede en derde plek.

Hackers richten zich bij voorkeur op desktopapplicaties (zoals browsers en kantoorsoftware), omdat ze daarmee een grotere groep slachtoffers denken te bereiken.

Serverapplicaties zijn soms ook kwetsbaar. Novell Open Enterprise Server, bijvoorbeeld, kon dit jaar zeven keer worden misbruikt om binnen te dringen op een bedrijfsnetwerk. Bron: Techworld