Microsoft wil stoppen met de ondersteuning van Internet Explorer 8, met 21.5 procent van de wereldwijde markt de meest populaire browser binnen de Microsoft-familie. IE9 wordt voortaan alleen maar toegestaan op Vista SP2 en Windows Server 2008 SP2. Alle andere Windows-versies moeten het doen met Internet Explorer 11, schrijft Microsoft in een blog op MSDN. Het nieuwe beleid wordt effectief op 12 januari 2016.

Leveranciers draaien gebruikers duimschroeven aan

De grote wijzigingen in het beveiligingsbeleid van Microsoft komen niet als een verrassing. Eerder deze week meldde Microsoft al dat het pro-actief ActiveX-controls gaat blokkeren als gebruikers nog steeds beschikken over antieke versies van Java.

De trend dat leveranciers van software en diensten nu zelf de duimschroeven aandraaien bij gebruikers inzake de beveiliging is eveneens te zien bij Google. Gebruikers zelf vinden dat zij hierdoor worden beperkt in verworven grondrechten en eigen vrijheid, zo blijkt uit reacties op een artikel op Computerworld.nl.

Einde van IE8 is logisch

Het is overigens logisch in het levenscyclusbeheer van producten dat Microsoft de plug uit IE8 trekt, maar dat er striktere regels komen voor nieuwere versies van de browser is nieuw beleid. Microsoft wil zo bereiken dat afhankelijk van het besturingssysteem de meest recente browser wordt gebruikt. IE11 en IE10 werken niet op Vista, dus de ondersteunig van IE9 is nog enige tijd nodig, vindt Microsoft. IE10 gaat verdwijnen, behalve op Windows Server 2012.

Gebruikers van Windows 7 moeten allemaal verplicht upgraden naar IE11. Andere versies van IE zullen geen beveiligingsupdate meer krijgen.


Big Data loodst schepen Rotterdamse haven binnen