De journalist, Olivier Laurelli is veroordeeld voor het kopiëren van niet openbaar toegankelijke bestanden. Volgens de Franse rechter was Laurelli wel degelijk op de hoogte van de vertrouwelijkheid van de documenten en had hij deze op geautomatiseerde manier 'gestolen'.

7,7 GB aan documenten

Laurelli, op het internet beter bekend onder de alias Bluetouff, zocht in 2012 eigenlijk iets anders, maar Google schotelde hem links voor naar documenten van de overheidsdienst voor voedsel-, milieu- en arbeidsveiligheid (ANSES). Laurelli klikte uit nieuwsgierigheid op een van de url's en vond uiteindelijk 7,7 gigabyte aan gegevens.

De documenten straalden volgens de journalist geen grote mate van vertrouwelijkheid uit en Laurelli dacht in eerste instantie dat het openbare informatie was. Toen hij vervolgens naar de homepage van de website ging bleek daar tot zijn verrassing een inlogscherm te staan. Laurelli besloot om met download-tool Wget de documenten binnen te halen.

Eerder vrijgesproken

Na overleg met collega-journalist Yovan Menkevick publiceerde hij uiteindelijk enkele documenten op zijn activistische website Reflets.info. Deze wetenschappelijke stukken over nanotechnologie werden door de ambtenaren van ANSES ontdekt, waarna die besloten Laurelli aan te klagen. De journalist werd echter vrijgesproken omdat de Franse rechter vond dat iemand niet voor diefstal van openbaar toegankelijke materiaal veroordeeld kan worden.

VPN wekt aandacht veiligheidsdienst

Maar de journalist was automatisch via VPN verbonden en maakte gebruik van een exit point in Panama. Dat wekte de aandacht van de DCRI, die vervolgens besloot Laurelli voor een hogere rechter te slepen.

Maar voor de rechter gaven de openheid van Laurelli over de vondst van een inlogscherm op de homepage en het gebruik van Wget uiteindelijk de doorslag. Overigens was dat een rechter die, volgens enkele Franse nieuwssites, erg weinig kennis van zaken had en niet eens het woord Google kon uitspreken.

Olivier Laurelli tweette na afloop van de uitspraak: "Dit is groot :) Ik ben nu officieel een cybercrimineel."

Ook Nederlandse overheid blundert

Het is niet de eerste keer dat vertrouwelijk bedoelde documenten via Google worden gevonden of direct worden geraden met een simpele aanpassing van een url.

Zo werd bijvoorbeeld vijf dagen voor Prinsjesdag 2011 de Miljoenennota 2012 'ontdekt' door het getal 2011 in een url naar 2012 te veranderen.