Something is rotten in the State of Denmark. De Deense geheime dienst tapt internationale communicatiekabels af in samenwerking met de NSA, evenals inlichtingendiensten van 33 andere landen, meldt Dagbladet Information op basis van geheime documenten gelekt door klokkenluider Snowden.

Onder codenaam RAMPART-A heeft de NSA door de jaren heen tientallen 'partners' zover gekregen dat ze samen aftappen in eigen land. Daarbij wordt waarschijnlijk de overgrote meerderheid van alle digitale communicatie in de wereld afgetapt.

Dat de Britse GCHQ nauw samenwerkt met de NSA wisten we al, maar dat geldt evengoed voor de geheime diensten van Duitsland, Denemarken en dertig andere landen.

Via omweg alle partners toch tappen

De nogal doorzichtige constructie om dit juridisch af te dekken is een wederzijdse belofte dat de tapfaciliteiten in kwestie niet worden gebruikt om elkaar af te luisteren. Maar via de tientallen andere tapdeals komt de NSA natuurlijk toch aan alle data van burgers van andere partnerlanden.

Die informatie wordt vervolgens zonder enige vragen weer uitgewisseld, vergelijkbaar met het 'witwassen' van intelligence waarvan de AIVD wordt beschuldigd door een coalitie van burgers en organisaties. Daar doet de rechter binnenkort uitspraak over.