Sinds vanochtend liggen de systemen van de Hogeschool Utrecht (HU) helemaal plat. "De firewall blijft zichzelf resetten, en dat is niet de bedoeling", legt woordvoerster Sietzke Vermeulen van de HU uit. "Daarmee heeft hij effect op het internet en dus ook op de mail, dus ook de webmail ligt eruit." Dat is het geval op alle locaties van de HU, naast Utrecht is er ook een school in Amersfoort afgesloten van het internet.

Hopelijk vandaag opgelost

Die systemen worden door een extern bedrijf geleverd. "In eerste instantie is vanochtend geprobeerd het op afstand op te lossen. Dat is niet gelukt. Dus er is nu een monteur bij ons in huis druk bezig om dat netwerkonderdeel te vervangen."

Vermeulen durft nog niet te zeggen wanneer de problemen verholpen zijn en houdt nog een slag om de arm. Ze gaat er vanuit dat de storing vandaag nog wordt verholpen. "Het is een beetje lastig inschatten hoe lang het duurt. Het kan zo opgelost zijn", aldus de zegsvrouw. "Op papier zou het zo moeten werken."

Er zijn op dit moment 38.000 studenten die in ieder geval niet bij hun webmail kunnen. Vermeulen wijst erop dat het niet allemaal voltijd studenten zijn en dat die 38.000 studenten niet allemaal aanwezig zijn in de gebouwen van de hogeschool. Daarnaast heeft de HU ongeveer 3500 medewerkers die niet kunnen mailen en op hun werkplek niet bij het internet kunnen.

Opletten bij hoorcollege

Over de mogelijke schade die de school oploopt door onbereikbaar te zijn is nog niet nagedacht. Eerst worden de problemen opgelost. Het woord schadevergoeding is nog niet gevallen, bevestigt Vermeulen.

Het afwezig zijn van een internetverbinding leidt bij sommige studenten waarschijnlijk tot betere leerprestaties. Op Humedia, een site voor en door studenten journalistiek, zijn reacties van HU-studenten verzameld. Een van de studentes merkt tot haar grote spijt op dat ze niet kan doen wat ze normaal doet in de collegebanken: "Weer geen internet op de SvJ! Dan maar een keertje opletten bij hoorcollege."