Skimmers zetten skimapparatuur, waarmee de magnetische strip van de kaart wordt uitgelezen, op apparaten waar een pinpas doorheen wordt gehaald. Deze opzetstukjes lijken erg veel op de echte, originele kaartgleuven.

Oplichters kunnen langer hun gang gaan

Voorheen was het lastig voor skimmers om deze lezers na te maken, gelet op vorm en kleur. Met de komst van de 3D-printers wordt dat heel gemakkelijk en is de nepvariant niet meer van het origineel te onderscheiden.

Hierdoor wordt het skimmen minder snel opgemerkt en kunnen de oplichters langer hun gang gaan. Het lange tijd aftappen van bankgegevens kan leiden tot diefstallen van grote bedragen. In Amerika is onlangs 400.000 dollar gestolen door het gebruik van skimapparatuur dat met een 3D-printer is gemaakt.

In Nederland

In Nederland zijn deze praktijken nog niet op de radar verschenen. Jos Klaren, woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD), meldt over het gebruik van 3D-printers voor skimmen: "Daar weten wij niks vanaf."

3D-printers kosten in Nederland al gauw ruim 1000 euro. Daarom wijken bedrijven en particulieren uit naar organisaties die over meerdere printers beschikken en het model kunnen produceren. Maar ook plantmanager Megens van 3D-PrintingService vertelt Webwereld dat ze tot nu toe geen verzoeken hebben gekregen voor het printen van opzetstukjes. Al zou het volgens Megens wel heel goed mogelijk zijn om zulke opzetstukjes te maken. “Met 3D-printers kan op de millimeter nauwkeurig geprint worden. Dat gaat aan de hand van een STL-bestand (SurfaceTesselationLanguage-bestand, red.), een 3D-model dat wordt aangeleverd door de klant."

Bovendien is het mogelijk dat de stukjes er door glippen zonder dat ze worden opgemerkt: "Vaak weten we niet wat we nou eigenlijk printen, omdat het meestal onderdelen zijn van een groter geheel", aldus Megens.

De Nederlandse Vereniging van Banken was niet in staat om direct te reageren op vragen van Webwereld.