E-mailservers crashen vanwege foto

Webwereld schreef maandag al over de inwoners van de zwaar getroffen staat New Jersey, die vanwege orkaan Sandy hun stem per e-mail of fax konden uitbrengen. Maar nu de verkiezingen voorbij zijn, stromen de klachten binnen.

Allereerst crashten de e-mailservers in zeker twee grote districten van New Jersey. Dat kwam onder meer omdat de afbeelding die standaard onderdeel uitmaakte van het stembiljet waarmee per e-mail geregistreerd kon worden, een te groot bestandsformaat had.

In combinatie met de grote hoeveelheid registraties veroorzaakte dit overbelasting van het e-mailverkeer en zorgde ervoor dat registraties uiteindelijk niet meer aankwamen. Dat verergerde nog eens toen meer kiezers het herhaaldelijk opnieuw probeerde en uiteindelijk de servers definitief crashten. Gelukkig was er al snel een oplossing paraat. Of toch niet?

Stemmen via Hotmail

Districtsambtenaar Christopher J. Durkin van Essex besloot om last-minute een bericht op Facebook te plaatsen aan de mensen die problemen hadden ondervonden. Als oplossing dacht hij dat het verstandig was dat iedereen zich bij problemen maar registreerde via zijn persoonlijke Hotmailadres of faxnummer.

Maar in veel gevallen bleken e-mails van kiezers niet aan te komen, kregen zij geen enkele bevestiging en moesten zij het uiteindelijk ontelbaar keer proberen om vervolgens nog niet met zekerheid te weten of zij officieel geregistreerd stonden. Dit gebeurde allemaal nog tot op de dag van de verkiezingen zelf. Sommige kiezers melden dat zij hierdoor geen stem hebben kunnen uitbrengen.

Dan is er nog het grote vraagteken van veiligheid. Want al snel werd ontdekt wat er voor nodig was om toegang te krijgen tot het bewuste Hotmail-account. Het enige obstakel was de veiligheidsvraag die de ambtenaar gebruikte. Dat bleek de makkelijk te achterhalen meisjesnaam van de moeder van Durkin te zijn.

'Computer says: No!'

Een elektronische stemcomputer in Pennsylvania deed deze verkiezingen ook niet helemaal wat het doen moest. Een stemmer die Barack Obama wilde kiezen en dit vervolgens aangaf op het aanraakscherm van de bewuste stemcomputer, zag zijn keuze toch op Mitt Romney vallen.

De stemmer, tevens een gebruiker van forumsite Reddit ontdekte de storing en postte er een video van op YouTube:De ontdekker dacht in eerste instantie dat het ging om een kalibratiefout. “Als software-ontwikkelaar schoot ik meteen in trouble-shoot modus", schrijft hij onder de video, om er vervolgens achter te komen dat de fout alleen gold voor het aanraakgebied van Obama en niet bij de overige mogelijkheden. Bij Obama bleek het aanraakgebied een stuk kleiner te zijn dan bij de andere opties.

Hoewel er eerst twijfels waren rond het verhaal, heeft nieuwszender MSNBC de fout inmiddels bevestigd. Het ging inderdaad om een officiële stemcomputer die inmiddels opnieuw is gekalibreerd en “weer online is." Ondertussen gaan er geluiden van dezelfde problemen bij stemcomputers in de staat North Carolina.

Ironisch genoeg ging er een week geleden nog een waarschuwingsbrief van het Republikeinse Nationale Comité uit naar officials in 6 staten waarin zorgen werden geuit over stemcomputers die mogelijk stemmen op Romney naar Obama veranderde en per direct moesten worden gecontroleerd.

Even opstarten...

Los van eventuele technische blunders zijn er natuurlijk altijd nog de mensen die met de apparatuur moeten omgaan. In Galveston County, onderdeel van de staat Texas, bleken in totaal 45 lokale stembureaus wat 'opstartproblemen' te hebben.

Het nieuwe elektronische systeem aldaar werkt met een standaard printprocedure. Na inschakeling moeten alle stembiljetten eerst ter controle worden uitgedraaid. Bij elk stembureau ging dat om exact 463 stembiljetten.

De vertragingen begonnen toen veel medewerkers van deze stembureaus het nieuwe systeem te laat inschakelden. Daardoor konden stemmers bij de geplande opening om 07.00 uur nog wel even wachten.

Bij andere bureau's ging het van kwaad tot erger toen ook veel printers te weinig papier bleken te hebben. Uiteindelijk is door de lokale rechter na een spoedprocedure besloten om de stembureau's enkele uren langer open te houden.

Tot slot moet worden afgewacht hoe het afloopt met de massaal gebruikte stemcomputers deze Amerikaanse presidentsverkiezingen anno 2012, die niet overal bijzonder veilig blijken en wat te denken van de mogelijke fraude met EXP-softwarein Ohia, die volgens de rechter louter “speculatief" was.