De twee Nederlanders werden vrijdag veroordeeld tot 4 jaar en 3 maanden cel door de rechter in Düsseldorf. Ze deden afgelopen februari mee aan een van de grootste digitale bankroven ooit. Daarbij werden miljoenen euro's buitgemaakt. De moeder en zoon werden op heterdaad betrapt toen zij in Düsseldorf 170.000 euro pinden met vervalste bankpassen van de Omaanse Bank Muscat.

De twee aangeklaagden, Eduard en Willemina Z., beriepen zich tijdens het proces op hun zwijgrecht. Ze zijn bang voor represailles van de bazen van de bende. De advocaat van Eduard Z zei tijdens de zitting dat zijn client 'bang is in gevaar te raken' als hij zijn mond open zou doen. Volgens het Duitse blad Der Spiegel is een van twee andere verdachten, die in Nederland zijn opgepakt, lid van de omstreden motorclub Satudarah.

Hack

Eduard en Willemina Z. namen deel aan het pinoffensief dat volgde na de grote cyberroof waarbij hackers wisten binnen te dringen bij twee verschillende betaalgateways in India en de VS. Ze wisten zo controle te krijgen over verschillende bankrekeningen, inclusief pasnummers en pincodes, van klanten bij twee banken in respectievelijk de Arabische Emiraten en Oman. Vervolgens wijzigden ze de instellingen van de bankrekeningen zodat deze onbeperkt rood konden staan en er ongelimiteerd kon worden gepind.

Tegelijkertijd kloonden handlangers in 23 landen de pinpasgegevens, zodat van elke rekening talloze ‘geldige’ pinpassen waren. Die werden vervolgens op hetzelfde moment gebruikt om in een enorm simultaan pinoffensief binnen een paar uur de bankrekeningen compleet te plunderen. In totaal werd zo 35 miljoen euro buit gemaakt. Het contant geld werd daarna witgewassen door dure auto’s en sieraden te kopen.

Bendeleider doodgeschoten

De Amerikaanse justitie heeft ook de leden van de New Yorkse witwasbridage achterhaald. De openbaar aanklager publiceerde zelfs beelden van videocamera’s bij pinautomaten. Hierop is te zien hoe één verdachte binnen een paar uur langs tientallen pinautomaten gaat en zijn rugzak steeds zwaarder wordt van de buitgemaakte cash. De leider van de New Yorkse bende kan overigens niet meer de cel in, hij werd eerder dit jaar doodgeschoten in zijn huis op de Dominicaanse Republiek.

Nederland

De moeder en zoon blijven volgens de NOS voorlopig in Duitsland in de cel. Het duo kan op den duur een aanvraag doen om een deel van de straf in Nederland uit te zitten.