Om een paar problemen met het huidige IP protocol op te lossen en om een paar features toe te voegen die het protocol beter te maken, heeft de Internet Engineering Task Force (IETF) IPv6 geïntroduceerd. Laten we kijken naar een paar manieren waarop IPv6 het internet te hulp zal schieten.

1. Meer adressen

IPv6 gebruikt 128-bit adressen in plaats van de 32-bit adressen die door IPv4 worden gebruikt. Dat betekent dus een exponentiële groei van het aantal beschikbare adressen. Netwerk routing experts weten al sinds de jaren tachtig dat IPv4 een te beperkt aantal adressen had, nog voordat het overgrote deel van de mensheid bekend werd met het internet zelf en dus lang voordat het web voor iedereen beschikbaar werd.

Met 32-bits komt IPv4 tot ongeveer 4,3 miljard adressen. Maar omdat elk apparaat dat aan het internet hangt een IP-adres moet hebben – server, desktop, notebook, smartphone, tablet PC, etc, etc – en omdat het web zo ongeveer explodeert in landen als China en India, stevenen we heel snel af op het laatste IPv4-adres.

Met 128-bits om unieke IP-adressen mee te maken, komt IPv6 op een volslagen idioot hoog aantal adressen, dat ver uitstijgt boven de benodigde hoeveelheid van vandaag. In plaats van 4,3 miljard, heeft IPv6 er genoeg om aan elk persoon op de planeet miljarden adressen toe te kennen.

2. Backwards compatible

IPv6 is backwards compatible met IPv4, zodat verschillende netwerken of hardware-fabrikanten kunnen kiezen wanneer ze upgraden, zonder dat ze de datastromen op internet onderbreken. Gezien de afhankelijkheid van het internet voor nieuws, handel, veiligheid, persoonlijk contact en nog veel meer, is dit een belangrijke feature van IPv6

Uiteindelijk zal alle IPv4 apparatuur langzaamaan vervangen worden en dan zal IPv6 het enige adres-protocol zijn dat gebruikt wordt. Maar dat kan nog tientallen jaren duren, dus backward compatibiliteit is in de komende tijd echt cruciaal.

3. Betere beveiliging

IPv6 is ontworpen met encryptie en authenticatie in het achterhoofd. IPsec is een optioneel beveiligingsonderdeel van IPv4, maar in IPv6 zit het gewoon ingebakken. Met IPsec zal elk individueel datapakket versleuteld en geauthenticeerd zijn, waardoor veel van de aanvallen die vandaag de dag het internet onveilig maken onmogelijk worden – of in ieder geval behoorlijk worden bemoeilijkt.

4. Betere performance

Er zijn veranderingen doorgevoerd in de manier waarop IP-pakketjes en -headers worden gevormd en in de wijze waarop IPv6 routers de pakketten verwerken. Dit alles om de prestaties te verbeteren. Dat resulteert in minder gemiste of verdwenen pakketten en in betrouwbaardere en efficiëntere verbindingen. Nu er steeds meer mensen en apparaten aan het internet hangen en er steeds hogere eisen worden gesteld door bijvoorbeeld VoIP en video streaming, zijn de prestaties belangrijker dan ooit.

Het zit er al meer dan 20 jaar aan te komen, maar het laatste IPv4 adres komt nu echt in zicht. In de nabije toekomst zul je zien dat het gebruik van IPv6 flink gaat toenemen.

Bron: Techworld