Gebruikers die weer toegang tot hun pc willen hebben betalen gemiddeld zo'n 360 euro aan de beheerders van Cryptolocker. In Nederland krijgen slachtoffers van ransomware (waarvan Cryptolocker slechts één exemplaar is) het advies van de politie om nóóit dat losgeld te betalen, maar kennelijk trappen er nog genoeg mensen in. De malware komt vaker voor dan beveiligers Symantec en Dell SecureWorks eerder inschatten. Ook wordt de cybercriminelen vaker hun zin gegeven dan aanvankelijk aangenomen.

Erg verrassend is het niet dat één op de dertig computergebruikers vroeg of laat met ransomware te maken krijgt. Uit het onderzoek (pdf) van de universiteit onder 1502 Britse computergebruikers blijft namelijk dat 28,2 procent geen maatregelen treft. Dat houdt in dat zij geen antivirussoftware of firewalls gebruiken en wachtwoorden onversleuteld op hun computer laten slingeren.

Vrouwen kennen betere online hygiëne

Met name mannen komen er slecht vanaf. Vrouwen nemen online minder risico, veranderen vaker hun wachtwoord en stappen sneller naar de politie als zij het slachtoffer worden van cybercrime. Mannen zien weinig risico en doen geen aangifte van criminele activiteiten omdat zij denken dat dit toch niet helpt.

74 procent van alle ondervraagden is het afgelopen jaar niet lastiggevallen. Bij personen bij wie dit wel gebeurde, waren het voornamelijk virussen, phishing en gehackte (sociale) accounts die voor ongemak zorgden.