Windows-backdoor?

Microsoft lijkt niet goed bekend met het Streisand-effect. Of in ieder geval Microsoft Duitsland niet, en de advocaten van de lokale vestiging. Want wat gebeurt er met omstreden content die je snel en rücksichslos offline laat halen, via gerechtelijk bevel? Dat gaat als een lopend vuurtje rond op internet. Waarbij de samenzweringstheorieën bloeien als nooit tevoren.

Net zoals de Amerikaanse actrice Barbara Streisand, onbedoeld naamgeefster van dit communicatiefenomeen, ooit aan den lijve heeft ondervonden. Zij wou in 2003 een luchtfoto genomen van haar luxe strandvilla in Malibu laten verbieden. De aandacht voor het door haar aangespannen proces heeft de foto alleen maar meer onder de aandacht gebracht. Hetzelfde is deze week gebeurd met het Duitse nieuwsartikel over zorgen die de Duitse overheid intern heeft over de aankomende Trusted Computing-standaard en Windows 8.

De hardwarematige beveiliging van TPM 2.0 (Trusted Platform Module) en de software-aansluiting in de nieuwste Windows-versie zou ervoor zorgen dat de vertrouwelijkheid en integriteit van computersystemen niet meer gegarandeerd kan worden. Bij Windows 7 blijven, zou dus het advies zijn. Dit staat te lezen in uitgelekte documenten, bedoeld voor intern overheidsgebruik, wist Zeit Online te melden.

Later heeft het betrokken Duitse overheidsorgaan voor IT-security officieel gecommuniceerd dat dit advies extern helemaal niet is afgegeven. Maar “Onjuiste koppen, zoals deze, kunnen enorme schade aanrichten en zijn een inbreuk op de rechten van ons bedrijf”, laat Microsoft Duitsland weten aan Webwereld. Komende week dient de rechtszaak hierover. In de kijker door het Streisand-effect.

‘Topgeheim’ bankdatacenter

Ook in Nederland is het Streisand-effect al ontstaan. Voor bijvoorbeeld de Rabobank die zijn hypermoderne, groene en bedrijfskritische datacenter in 2012 geheim wou hebben. En die dus verwijdering of vervaging van beelden eiste op Google Maps, Street View, Bing Maps en ook Webwereld. Dit nadat de bank zelf in 2010 een uitgebreid communicatie-offensief had uitgevoerd om het toen gloednieuwe twin-datacentrum in Boxtel breed uit te meten. Compleet met uitleg over doel, opzet, gebouwenindeling en het milievriendelijke grasdak.

Die duurzame faciliteit dient als achtervanger voor het Rabo-datacenter dat 15 kilometer verderop ligt in Best. Beide datacenters kunnen elkaar volledig vervangen en ondervangen in geval van uitval, verkondigde de bank toen publiekelijk op zijn website. Die uitleg van toen is inmiddels verdwenen van de Rabo-site, maar dat geldt niet voor alle informatie over het datacenter. Het streven om militaire status te verkrijgen voor het zwaar beveiligde twin-complex leidde tot een stille campagne om het web schoon te vegen van foto’s en details van beide datacenters.

Vervolgens brak het Streisand-effect los. Terwijl aangeschreven bedrijven als Microsoft en Google niet veel voelden voor beeldverwijdering of zelfs vervaging, kwam de Rabobank terug op het verwijderingsbeleid. De censuurcampagne is in juni vorig jaar per direct gestaakt. "We hebben indertijd zelf foto's uitgegeven bij de opening van het datacenter in Boxtel. Uiteraard trots op het nieuwe datacenter hebben we HD-foto's ter beschikking gesteld aan de pers", aldus de bank in een verklaring.

"Voortschrijdend inzicht heeft tot het besluit geleid dat we dit soort gedetailleerde foto's van het datacenter in de toekomst niet meer zullen verstrekken. Vanwege een intern misverstand echter is bij Google en Microsoft en ook bij een aantal media verzocht deze foto's te blurren dan wel van hun sites te halen. Dat was niet de bedoeling. We zullen deze verzoeken dan ook intrekken." Het Streisand-effect valt echter niet in te trekken.

Urineren op Street View

Privacy is een groot goed, maar wat je op straat doet kan ook op internet komen. Dat ondervond in 2011 een Fransman die zich ontlastte voor zijn garage, net toen de fotograferende auto van Google Street View langsreed. De gekiekte man klaagde Google begin vorig jaar aan omdat hij zich de “pispaal van het dorp” voelde. Ook nadat de foto uit Street View was verwijderd.

Zijn nieuwe dorpsstatus had hij maar beter kunnen accepteren, want door het Streisand-effect is hij ‘de pispaal van internet’ geworden. En niet alleen zag hij zijn eis om 10.000 euro schadevergoeding afgewezen worden, ook moest hij Google’s proceskosten betalen (à 1200 euro). De aanklacht was namelijk ingediend tegen Google Frankrijk en die had helemaal niets met de zaak te maken. De rondrijdende Street View-auto’s zijn namelijk een project van het Amerikaanse moederbedrijf.

‘Ik ben niet failliet!’

Wat doe je als je een goed draaiend autobedrijf hebt en het op Google lijkt alsof je failliet bent? Dan klaag je de website aan waar Google de stukjes tekst vandaan haalt en uit context bij elkaar zet in de zoekresultaten. Want de tekstflarden werden door Google semi-samengevoegd en getoond als: “Volledige naam: Zwartepoorte Specialiteit: BMW … Dit bedrijf is failliet verklaard, het is overgenomen door het motorhuis. Ik heb bij Boot Rialto gewerkt…" Let op: dit gebeurde als een gebruiker zocht op de zoekwoorden 'Zwartepoorte failliet'.

Het fragment ‘failliet’ gaat echter over een heel ander bedrijf. Deze zaak is in 2009 aangespannen en heeft tot een opmerkelijk vonnis geleid. De site-eigenaar is schuldig bevonden, en moest zijn content aanpassen. Zodat Google niet langer een verkeerd samenraapsel van contentstukjes maakt en weergeeft. Dat vonnis is aangevochten en uiteindelijk in juli 2011 door het hof bekrachtigd.

Hierdoor zijn websitebeheerders dus te (be)dreigen voor hoe ‘hun’ content elders door derden wordt gescraped en getoond. Ondertussen is er gedurende de rechtsgang van enkele jaren alleen maar meer gegoogled op 'Zwartepoorte failliet', waardoor de gewraakte snippet alleen maar hoger in de zoekresultaten is gekomen. Het Streisand-effect in full effect.

PS Zwartepoorte is ook anno 2013 niet failliet.

Wikipedia-correctificatie

Kritiek is één ding, public relations is hoe je daarmee omgaat. Of is pr toch een heel ander ding? Verzekeringsmaatschappij Univé heeft vorig jaar het lemma over zichzelf in online-encyclopedie Wikipedia flink opgepoetst. Een alinea over kritische tv-uitzendingen van onderzoeksprogramma Zembla en consumentenprogramma Tros Radar is verwijderd. Want die informatie was volgens Univé niet meer actueel en relevant.

Een woordvoerster van de verzekeraar sprak tegenover Webwereld van “onjuiste gegevens”. Volgens haar was de alinea met de verwijzingen naar Zembla en Tros Radar “achterhaald en onjuist", onder meer omdat het voorheen gelieerde schadebureau Compander nu weer helemaal onderdeel is van Univé, onder de naam Univé Expertise Services. “De beeldvorming in die programma's klopte ook niet." In de zomer van 2012 is de Compander-affaire en de tv-uitzendingen van respectievelijk 2009 en 2011 weer helemaal in de schijnwerper gekomen. Dankzij het Streisand-effect.

Overigens bevindt de verzekeraar zich in goed, koninklijk, gezelschap. Berucht is de Wikipedia-schoonmaakactie die Mabel Wisse Smit heeft geprobeerd te plegen. Zij wou haar verleden zoals getoond op de online-encyclopedie oppoetsen. In plaats van “het verstrekken van onvolledige en onjuiste informatie” over haar affaire met onderwereldbaas Klaas Bruinsma zag zij liever alleen “onvolledige informatie” genoemd worden. Waarna juist het “onjuiste” wereldnieuws is geworden.

En ook een BN’er als Adam Curry valt ook te scharen onder het Streisand-effect. De Nederlandse DJ en MTV-VJ heeft zo’n acht jaar geleden het Wikipedia-lemma over podcasting anoniem aangepast om andere mensen te deleten en zijn eigen rol als bedenker te vergroten. Normaliter gaat het Streisand-effect om het wegpoetsen - of weg willen poetsen - van negatief materiaal, maar het moeten delen van de uitvinderscredits werd waarschijnlijk door Curry wel negatief geacht.

PS:

De gewraakte foto van Streisands strandvilla is een zogeheten ‘featured picture’ op Wikipedia. Dat betekent dat de leden van de online-gemeenschap de afbeelding hebben aangewezen als één van de beste afbeeldingen op de Engelstalige editie van Wikipedia. Een afbeelding die een aanzienlijke bijdrage is voor het begeleidende artikel.

Streisand Estate