'Gevaarlijk precedent'

Dat de Wikileaks-informant schuldig is bevonden aan nagenoeg alle beschuldigingen, schept volgens Wikileaks-aanvoerder Julian Assange een gevaarlijk precedent. Hij put er geen troost uit dat Manning is vrijgesproken van de zwaarste aanklacht, die van het helpen van de vijand.

Assange zegt tegen de Britse krant The Guardian dat "de gekrenkte trots" van de Amerikaanse overheid het enige slachtoffer is van de hele zaak. "Dit is nooit een eerlijk proces geweest." Assange, die vastzit in de Londense ambassade van Ecuador, uit ook kritiek op de lange en strenge opsluiting van Manning. Die klokkenluider is al in 2010 opgepakt en zit sindsdien geïsoleerd in een militaire gevangenis.

'De overheid komt voor je'

"Het is niet moeilijk om de conclusie te trekken dat Mannings proces erom ging om een signaal af te geven", reageert Amnesty International. En de boodschap is: "De Amerikaanse overheid zál achter je aankomen, met alle middelen, als je eraan denkt om bewijs te onthullen van zijn onwettige gedrag."

Harvard-professor Yochai Benkler stelt dat het afwijzen van de zwaarste aanklacht door de rechter "een extreem belangrijke beslissing" is. De militaire rechter heeft daarmee de meest gevaarlijke aanval op onderzoeksjournalistiek en vrije pers afgeslagen. Maar ondertussen hangt Manning nog wel tientallen jaren gevangenis boven het hoofd. En dat is volgens Benkler "nog altijd een veel te hoge prijs voor een democratie om te eisen van klokkenluiders".

'Teleurgesteld, maar ook blij'

De familie van Bradley Manning is teleurgesteld dat hij schuldig is bevonden. Tegelijkertijd zijn de familieleden ook blij dat de militaire rechter de zwaarste aanklacht niet heeft erkend. De rechter zou het daardoor eens zijn met de verdediging van de klokkenluider dat hij nooit het doel had om vijanden van de Verenigde Staten te helpen.

"Brad houdt van dit land en was er trots op om het uniform ervan te dragen", aldus de verklaring van de familie aan de Britse krant The Guardian. Daarbij wordt ook dank uitgesproken aan de juridische hulp en de publieke steunbetuigingen voor Manning.

'Geen hulp aan de vijand'

Zelfs degene die Manning heeft aangegeven, ex-hacker Adrian Lamo, is opgelucht. De nu veroordeelde soldaat heeft met Lamo gechat over de door hem gelekte documenten waarna die beruchte hacker naar de FBI is gestapt. Lamo meende namelijk dat er mensen in gevaar werden gebracht.

Nu zegt de tipgever tegen The Guardian dat hij blij is dat de aanklacht van het helpen van de vijand het niet heeft gehaald. "De rest van de aanklachten zijn voldoende qua aantal en bereik om alles te bestrijken dat Manning deed. Er was geen noodzaak voor de overheid om die extra aanklacht eraan vast te plakken".

Eenzelfde opluchting heerst bij een andere vertrouweling van Manning, die hem trouw is gebleven. Lauren McNamara (toen nog Zach Antolak) heeft in 2009 onder de internetnaam ZJ uitgebreide chatgesprekken met Manning gevoerd. Daaruit blijkt volgens haar dat de klokkenluider bezorgd was over zijn land en over de effectiviteit van het leger. McNamara stelt dat de zwaarste aanklacht ongepast was en een excessief geval van te ver reiken door de regering.

'Gerechtigheid is geschied'

Naast alle bijval voor de zaak van Wikileaks en Manning zijn er ook tegengeluiden. Twee leden van het Amerikaanse Congres, die lid zijn van een inlichtingencommissie, juichen de veroordeling juist toe. "Gerechtigheid is geschied vandaag", stellen Michael Rogers (Republikein en voorzitter van de overheidscommissie) en Dutch Ruppersberger (Democraat).

"Soldaar Manning heeft onze nationale veiligheid schade toegebracht, het vertrouwen van het publiek geschonden, en is nu veroordeeld voor meerdere serieuze misdaden", citeert persbureau Reuters de twee politici. De militaire aanklagers van de Amerikaanse overheid hebben de klokkenluider neergezet als verrader. De door hem geopenbaarde informatie kan volgens hen de nationale veiligheid en spionage-operaties in gevaar brengen.