Na zijn arrestatie donderdagavond besloot de rechter-commissaris DDoS'er "Jeroenz0r" vrijdagmiddag twee weken in voorarrest te houden. Hij bekende de websites van Visa en Mastercard te hebben aangevallen. Dit deed hij omdat de betalingsverwerkers hun banden met klokkenluiderssite Wikileaks doorsneden. Als reactie op het verlengde voorarrest werden de sites van het Openbaar Ministerie (OM) en politie.nl aangevallen door andere DDoS'ers. Hiervoor werd de 19-jarige Groninger Martijn Gonlag zaterdag van zijn bed gelicht. Maar die stond na een bekentenis zondag direct weer op straat. Dat lijkt opmerkelijk, maar beide acties vertonen grote verschillen. Daarom vijf redenen om de 16-jarige Jeroenz0r vast te houden.

1. Hij gebruikte een botnet

In tegenstelling tot Gonlag gebruikte Jeroenz0r geen Low Orbit Ion Cannon (LOIC) DDoS-tool. Hij stuurde een een botnet aan. Het verschil tussen DDoS'en met LOIC en het aansturen van een botnet is significant. Een botnet bestaat uit duizenden zogenaamde zombies, computers die van jou en mij kunnen zijn die ongemerkt geronseld zijn om deel uit te maken van een groot netwerk. Deze zombies worden allemaal ingezet bij een distributed denial of service (DDoS) aanval die zoveel verkeer op een site afstuurt dat een website onbereikbaar wordt. Waarschijnlijk is die hoeveelheid verkeer ook vele malen groter dan bij een aanval met één computer die pakketjes afvuurt op verschillende sites.

2. Hij werkte alleen

Hoewel Jeroenz0r niet de enige was die aanvallen uitvoerde op verschillende websites, activeerde hij het botnet wel zelf. Iets waar zwaar aan wordt getild.

"De jongen uit Groningen heeft zelf van achter zijn computer de website van het OM ge-DDoS't", legt een woordvoerder van het OM uit. "Dat heeft hij niet alleen gedaan, dat hebben anderen ook gedaan. De jongen uit Den Haag heeft echt een botnet geactiveerd en daar ook commando's aan gegeven." Wat het OM betreft is dat een aanzienlijk verschil. Jeroenz0r was een operator die in staat was een netwerk aan te sturen, Gonlag was dit niet.

3. Onderzoek loopt nog

Gonlag bekende alles waarvan hij door het OM werd beschuldigd en daarom was er geen reden om hem langer vast te houden.

Jeroenz0r heeft alleen bekend Mastercard en Visa te hebben aangevallen. "Maar hij is ook aangehouden vanwege Paypal", stelt het OM tegenover Webwereld. Daarom loopt het onderzoek naar de DDoS-praktijken van Jeroenz0r nog en dat is voor het OM reden om zijn voorarrest te verlengen.

4. DDoS-zaken komen niet vaak voor

Omdat er heel erg weinig van dit soort gevallen bekend zijn, springt het OM mogelijk wat omzichtiger om met deze zaken. "Het is voor alle betrokkenen nieuw. Zowel als voor de vermeende dader als voor politie, justitie en het OM", zegt Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat bij SOLV. "Dus ik denk dat iedereen een beetje in het duister tast." Volgens Alberdingk Thijm zijn er redelijk veel DDoS-aanvallen maar wordt daar zelden aangifte van gedaan. meestal worden ze onder de pet gehouden. Ook daardoor is er weinig expertise op dat gebied en dat kan een reden zijn om Jeroenz0r langer vast te houden.

5. Kans op herhaling

Naast het lopende onderzoek, dat de voornaamste reden is om Jeroenz0r vast te houden, zijn er volgens het OM nog een aantal andere redenen om iemand een paar weken op te sluiten. Een van de voornaamste redenen om iemand langer in voorarrest te houden is volgens het OM kans op herhaling. Ook wordt er gelet op de ernst van het misdrijf. En er wordt gekeken naar de "geschokte rechtsorde", de rechter-commissaris beoordeelt hoe ernstig het vergrijp is en hoe geschokt de samenleving is, en weegt dit mee in zijn besluit om voorlopige hechtenis te handhaven. Dit gebeurt bij zaken als moord en doodslag waar straffen op staan die hoger zijn dan 12 jaar. Jeroenz0r hangt volgens het OM maximaal een straf van zes jaar boven het hoofd.

Vervolg

In de loop van de komende twee weken wordt bekeken of het OM het nodig vindt hem langer vast te houden. Dit hangt af van het onderzoek. Er kan ook worden besloten dat hij naar huis mag. op dit moment kan het OM hier nog geen uitspraken over doen.