Netneutraliteit óf telecomstimulans

Netneutraliteit is een groot goed. Geen voortrekkerij van verkeer, van bijvoorbeeld contentpartners als RTL (via Sizz). En ook geen benadeling - of extra facturering - van contentaanbieders als YouTube of Netflix. Want die extra kosten die isp’s en telecom carriers dan zouden rekenen aan de grote internetbedrijven, zouden die partijen vast weer doorberekenen aan de uiteindelijke klant: de eindgebruiker.

Aan de andere kant is die eindgebruiker ook niet gediend met telecombedrijven en internetproviders die gemarginaliseerd worden, elkaar kapotconcurreren en uiteindelijk omvallen. Of opgekocht worden door grote en nog grotere partijen waardoor de (Nederlandse) klant een nog kleiner cijfertje wordt in het grote (boekhoud)boek. En dat raakt eveneens zaken als concurrentiepositie en innovatie. Eurocommissaris Neelie Kroes ziet dan ook graag sterke Europese spelers.

Zij maakt zich dus hard voor ‘netneutraliteit mét’; met een champagne-optie. Een premium pakket, zeg maar. Voor klanten die wat meer willen betalen, zodat ze ook meer krijgen. En klanten die korting willen, die krijgen dan ook wat minder internet. Of ander internet. Aldi-bubbels versus Bolly. Terwijl Nederland voorop loopt met netneutraliteit, en dat ook Europees wil verdedigen en uitdragen, zijn er hier en elders al vlekken op die ‘Zwitserse’ internetaanpak. Dus óf netneutraliteit óf telecomstimulans. Dank u, Sinterklaasje!

Meer mobiele concurrentie

Pardon? Méér mobiele concurrentie? Ja, graag. Voor smartphones en tablets. Maar de aanbieders vechten elkaar toch al(lang) de tent uit? Klopt, en daar zijn ze best succesvol in. Helaas. Ericsson is ermee gekapt, HTC heeft het moeilijk, Motorola is opgeslokt door Google, Nokia gaat op in Microsoft, BlackBerry roept heel hard dat het echt nog leeft. En ondertussen is Samsung in zijn eentje goed voor het gros van de Android-markt.

En die Android-markt is groot en groeiende, naast het eerder al grote en doorgroeiende iOS-deel van de smartphonewereld. BlackBerry was een tijdje de kleine derde, maar is gepasseerd door kleintje Windows Phone. En daarmee lijkt de smartphonemarkt anno nu erg veel op de pc-markt in zijn jonge jaren. Toen: Apple als vroege vogel, met Microsoft als oprukkende massamacht. Nu: weer Apple (maar dan met iOS), versus Google’s Android als oprukkende massamacht.

De huidige stand van zaken, volgens metingen van Kantar WorldPanel:

Kun je over x jaar geen mobiel apparaat meer kopen met een ander OS dan die ene grote, veelgebruikte? Kom op concurrentie, doe beter je best! Ook voor Europa. Ja, jij ook. En waarom niet jij ook, onder nieuw management? Idem dito voor jou. Concurrentie met smartphones en tablets. Zodat er flink te kiezen valt, uit kwaliteit. Dank u, Sinterklaasje!

Java-ontwikkelingswerk

Java geniet al jaren een slechte reputatie, wat beveiliging betreft. Dat is niet alleen te danken aan de woorden en daden van wijlen Steve Jobs. Die Apple-CEO heeft naast Adobe Flash ook Suns (tegenwoordig Oracle’s) Java in de ban gedaan. Eerst voor het mobiele besturingssysteem iOS en later ook in enige mate voor Mac OS X. Op laatstgenoemde kunnen en mogen Flash en Java nog wel, maar dat moet de gebruiker dan toch echt zelf weten.

De afkeer van Jobs blijkt terecht. Niet alleen wat de kwetsbaarheidsindex van een enkel kwartaal betreft, maar ook wat de exploitwinst van de afgelopen 13 jaar betreft. Genoeg experts dus die adviseren: dump Java. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Genoeg redenen waarom Java een blijvertje is.

Het bekende Java-icoon gaat nog lang niet weg?

Ondertussen werkt Java-maker Oracle er hard aan om zijn platform te schragen. Op de langere én op de korte termijn. Tegelijkertijd schept het bedrijf extra backport-werk. Hopelijk is al dat ontwikkelingswerk over een krap jaartje goed op de rails. Dank u, Sinterklaasje!

Een leuke (en goede) baan

Dromen mag, dromen moet kunnen. Terwijl de recessie nog huishoudt, kan dat over een jaar misschien heel anders zijn. Dus kansen voor de jonge IT’ers die nu dromen van een flexibele baan bij een organisatie die goed voor winst gaat? Hun dromen van nu zijn misschien minder naïef dan we geneigd zijn te denken.

Wie zoekt, zal vinden?

Hoewel het nog even afwachten is óf de IT-arbeidsmarkt weer aantrekt en dan ook in Nederland - versus ge-outsourcete banen. En dan is ook nog bezien of de minder intelligent geachte directeuren genoeg inzicht hebben om de zichzelf hoog aanslaande IT’ers in dienst te nemen. Daar valt nog wel een generatiekloof te dichten? Want talent is er, daar hoeft niet aan te worden getwijfeld. Nu nog een leuke (en goede) baan daarvoor. Dank u, Sinterklaasje!

Betere beveiliging

Security is iets wat jaarlijks aan de Sint wordt gevraagd en wat jaarlijks door de goedheiligman wordt geschonken. Maar het kan (en moet) altijd weer beter. Bovendien gaat goede beveiliging verder dan een pakketje antivirus in de schoen of een antimalware-abonnement op pakjesavond. Het gaat ook om bewust computergebruik, goed gedrag online, wijs wachtwoordgebruik, betrouwbare back-ups, eigen risico, en meer relatief kleine dingen.

Tegelijkertijd gaat beveiliging ook om de grote dingen. Inclusief de hele grote. Bijvoorbeeld internetsurveillance en encryptie-ondermijning door overheden. Zoals uitgevoerd door de overheid van de Verenigde Staten, waar nu eenmaal heel veel van onze IT vandaan komt. Wereldleverancier en geavanceerde hardnekkige dreiging tegelijkertijd. Met internationaal bereik. Maar dit is ook iets waar een klein land groot in kan (willen) zijn.

Enerzijds zijn er bewegingen om de mogelijkheden en bevoegheden voor Luisterpieten te vergroten. Anderzijds wordt hier nu openlijk naar gekeken. En worden er geleidelijk aan stappen gezet om de beveiliging juridisch, technologisch, politiek én maatschappelijk te verbeteren. Misschien zijn we er over een jaar veel beter aan toe. Dank u, Sinterklaasje!

Hiermee ben je nog lang niet veilig: