Dubbel Windows 8

Microsoft brengt zijn producten al jaren in verschillende uitvoeringen: Workstation, Server, Professional, Enterprise, Home, Student, Home Premium, Ultimate, enzovoorts. Zo ook Windows 8, maar ditmaal met een twist. Naast de drie verschillende varianten voor pc's komt er een apart Windows 8 voor 'echte tablets'. Dat is dus niet Windows 8 op platte touch-computers met x86-processors erin, maar tablets zoals we die nu kennen: met ARM-processors.

Die 'Tablet Edition' van de volgende Windows-versie heet officieel ook geen Windows 8, maar heeft - de ongetwijfeld door marketing uitgekiende - naam Windows RT. Wat afgeleid lijkt te zijn van de zogeheten WinRT (Windows Runtime), het nieuwe op html5 en JavaScript gebaseerde applicatieplatform wat Windows 8 brengt. Dat is het enige app-platform in deze aparte Windows-variant. Windows RT is níet compatibel met bestaande Windows-applicaties.

Dus de consument kan straks kiezen uit Windows-desktops, Windows-laptops (inclusief Ultrabooks), Windows-tablets én Windows-tablets. Waarbij die laatste dus niet echt Windows is zoals iedereen het kent: het platform waar bestaande programma's gewoon op draaien.

Dubbele GUI

Veel kritiek en lof is er al op geweest: de nieuwe, volledig op touch gerichte gebruikersinterface (gui) Metro van Windows 8. Microsoft heeft die gui afgeleid van het ontwerp voor zijn Windows Phone 7, waarmee het zich wil onderscheiden van de veel grotere concurrentie op de mobiele markt. Windows 8 krijgt dat ook, als default interface.

Maar daarnaast is er nog altijd de oude, vertrouwde desktop. De kantoormetafoor met bureaublad, papiermapjes en prullenbak voor computers en bestanden die al stamt uit de jaren zeventig, toen bedacht bij het roemruchte onderzoekscentrum PARC (Palo Alto Research Centre) van printerreus Xerox. Het Windows-bureaublad blijft.

Dit lijkt een logische keuze en een voortzetting van Microsofts aanpak uit voorgaande jaren. Naast de bekritiseerde suikerlollie-interface van Windows XP was er ook nog gewoon de oude Windows 98-look. De vernieuwde Vista-gui (Aero) was ook uit te schakelen, en kon op oudere 'Vista Capable' pc's zelfs niet eens volledig aan. Maar al deze gui-voorgangers zijn slechts tweaks vergeleken met de verandering die Metro brengt. Naast nog de compleet andere desktopomgeving Classic.

Dubbel beheer

Terwijl de iPad groot en nog altijd groeiende is onder consumenten, rukt het ook op in het bedrijfsleven. Het consumentenapparaat van Apple wordt hiervoor geleidelijk aan voorzien van meer zakelijke mogelijkheden, zoals opties voor beheer. Microsoft heeft de succesvolle tablet van zijn eeuwige concurrent al bestreden met marketingmateriaal waarin de zakelijke gebreken van iOS worden aangestipt.

Windows (7) heeft wel een rijke gebruikersinterface, waar eindgebruikers ook al mee bekend zijn. Windows (7) ondersteunt wel rijke applicaties. Windows (7) biedt toegang tot een rijk, doorzoekbaar bestandssysteem. Windows (7) sluit aan op bestaande beheertools waar it'ers mee bekend zijn. Veel van deze geroemde Windows-voordelen gaan overboord voor Windows 8.

Dit geldt voor de Metro-interface en vooral voor de ARM-variant van Windows 8. Metro is voor veel computergebruikers onbekend, en verwarrend. Windows RT draait geen gewone pc-apps. Het bestandssysteem van die ARM-variant zit op slot. Én Windows RT mist in het feature-lijstje de reguliere beheertools voor Microsofts besturingssysteem, zoals Active Directory en Group Policy.

Dubbel IE10

Een nieuwe Windows-versie, een nieuwe Internet Explorer. Windows 8 brengt IE10, wat dan ook uitkomt voor het huidige Windows 7 (maar niet voor Vista en XP). Maar! IE10 is niet hetzelfde als IE10. Want: Windows 8 heeft IE10, én IE10. Jawel, het besturingssysteem heeft twee Microsoft-browsers ingebakken. Een geval van meer is beter?

Serieus: de reden voor de twee IE10's in Windows 8 is niet featuritis, maar de nieuwe Metro-gui in dat nieuwe besturingssysteem. Waarbij Metro voortaan de default is, maar dus niet de enige gui. Naast Metro is er nog de aloude, bekende desktopomgeving op te roepen, vanuit Metro: de Classic-gui.

De dualiteit van die twee gebruikersinterfaces is doorgetrokken in het geïntegreerde OS-onderdeel van de browser. De Metro-gui heeft een eigen IE10 en de Classic-desktopomgeving heeft een eigen IE10. Dat is niet slechts een kwestie van twee gezichten van dezelfde browser(engine).

De Metro-IE10 weigert plug-ins, zoals Flash en ook Microsofts eigen Silverlight en ActiveX. De twee IE10's delen ook niet hun instellingen en opgeslagen gebruikersgegevens, zoals favorieten, cookies en aanvulinformatie voor webformulieren. Gelukkig heeft Microsoft nog wel een schakeloptie ingebouwd waarmee de gebruiker kan bepalen wélke IE10 hyperlinks opent die de gebruiker aanklikt in bijvoorbeeld een e-mail, tekstdocument of pdf-bestand.

Dubbele Classic-desktop

Terugkomend op de tabletuitvoering van Windows 8: die brengt nog een verwarring. Zowel de reguliere 'pc-variant' als de nieuwe ARM-variant hebben Metro als default gui met daarnaast nog de Classic-shell. Alleen is die desktopomgeving is niet hetzelfde in die twee Windows-smaken.

Classic op Windows 8 voor pc's is echt de oude omgeving waarin dan ook gewoon pc-applicaties draaien. Classic op Windows RT (voor ARM-tablets) is weliswaar het bekende bureaublad, maar dan dichtgetimmerd wat applicaties betreft. Zoals het er nu voor staat, dient de desktop op RT alleen voor Microsofts eigen Office. Dat applicatiepakket komt in een eigen uitvoering gelijk mee op Windows RT.

Technisch gezien is er natuurlijk een goede reden dat Classic op ARM-apparaten geen huidige Windows-software draait. Het is immers een gui voor een besturingssysteem dat op geheel andere hardware draait. En terwijl er natuurlijk emulatie of virtualisatie mogelijk is, kan dat nadelig zijn voor zaken als vlotheid, prestatieniveau en natuurlijk batterijduur.

Maar Classic-op-ARM is ook afgesloten voor derden die ARM-specifieke code willen maken. Wat onder meer Firefox-maker Mozilla dwarszit. Microsoft pareert dat dit ter bescherming van de gebruikerservaring is. Om dezelfde reden heeft Apple lang geleden Flash al verboden op iOS. Dat de gebruikers met beide verboden vruchten (Flash-apps en Classic-applicaties) het lucratieve model van de eigen app store kunnen omzeilen, is vast bijzaak. Het bewaken van die gesloten winkel brengt de gebruiker immers ook meer veiligheid, luidt een veelgebruikt argument vóór.