Het betreft cv's die gebruikers kunnen uploaden op de vacaturesite van The Guardian. De dieven kunnen de gestolen (e-mail)adressen en andere persoonlijke informatie gebruiken voor identiteitsdiefstal. Vrijdag plaatste de krant op zijn website al een waarschuwing waarin het de inbraak toegaf.

Slachtoffers gemaild

Op zaterdag meldde The Guardian dat het lek gedicht is en dat de getroffenen gemaild zijn. In de mail adviseert The Guardian de slachtoffers onder meer om contact op te nemen met bijvoorbeeld hun bank om maatregelen te nemen ter bescherming van hun online-identiteit.

The Guardian omschrijft de hack als "verfijnd en doelbewust". Het stelt wel dat slechts een minderheid van de Guardian Jobs-gebruikers een risico loopt. Verder is de Amerikaanse editie van de vacaturesite niet getroffen.

Minderheid

The Next Web meldt dat de Britse editie begin dit jaar 2 miljoen actieve gebruikers telde. The Guardian zelf stelt dat het half miljoen mogelijke slachtoffers komt uit het totale bestand van 10,3 miljoen actieve gebruikers per kalenderjaar. Het is echter onduidelijk of dat echt 10,3 miljoen profielen met cv's zijn, of slechts bezoekers die op de vacaturesite rondbrowsen.

The Guardian wil nu verder geen informatie verstrekken, om het politieonderzoek niet te frustreren. De vacaturesite van de krant draait in Groot-Brittanni├ź op software van het bedrijf Madgex. Die heeft nu maatregelen getroffen om te voorkomen dat een dergelijke dataroof nog eens kan plaatsvinden, sust The Guardian.