DigiD wordt onder meer gebruikt als ondertekening van de digitale belastingaangifte. Daarnaast accepteren ook gemeentes en bijvoorbeeld de Informatie Beheergroep de handtekening.

DigiD telt 6,8 miljoen gebruikers. Van die groep heeft 8,7 procent zijn wachtwoord vergeten of is het kwijtgeraakt. Woordvoerder Marleen Stolze van GBO.Overheid wijt dat dat aan het beperkt aantal toepassingen van DigiD, waardoor mensen het wachtwoord eenvoudiger vergeten. Er komen echter wel meer diensten bij die gebruik maken van de digitale handtekening.

Reset per SMS

Wie zijn wachtwoord vergeet kan dat in principe via een SMS-berichtje herstellen. De groep heraanvragers had kennelijk geen mobiel nummer geregistreerd en moest daarom een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen. Daarvoor ontvangen zij per post hun inloginformatie.

Het resetten van wachtwoorden wordt door het bedrijfsleven als een grote kostenpost beschouwd, omdat dit vaak telefonisch via een helpdesk gebeurt. Stolze van GBO.Overheid kon niet aangegeven hoeveel de aanvraag van een nieuwe gebruikersnaam kost. De kosten zouden meevallen omdat het aanvraagproces volledig geautomatiseerd is.