Microsoft heeft enkele verbeteringen in de Creators Update alvast uitgerold in huidige versies van Windows 10. Build 15002 heeft bijvoorbeeld al de mogelijkheid om Windows 10 te vernieuwen door de standaardbestanden opnieuw te installeren.

Ook de nieuwe Windows Defender (die nu de naam Windows Defender Security Center heeft) is inmiddels beschikbaar buiten de Creators Update.

"Ons doel met de nieuwe Windows Defender Security Center is om gebruikers beter te informeren en beveiliging simpeler te maken. Het is niet alleen belangrijk voor ons dat gebruikers standaard beschermd zijn, maar ook beschermd blijven en slechteriken nooit de kans te geven gebruikers kwaad te doen," scheef Rob Leffers, van de Microsoft Devices Group in een blog post.

De huidige Windows Defender

Het huidige Windows Defender dashboard heeft een typische Win32 look and feel. Het venster bevat een aantal tabs die een snelle, versimpelde look uitstraalt voor je pc. Deze applicatie ziet er verder goed uit.

Het Security Center Dashboard

Microsoft wilt dat de nieuwe Windows Defender moet voldoen aan de "vijf pilaren" van pc-veiligheid: Virus en thread bescherming, apparaat-prestaties, pc-health en netwerkbescherming, app en browser control en family controls. Deze vijf pilaren zijn allemaal verwerkt in het nieuwe dashboard van Windows Defender Security Center en de layout komt overeen met een instellingen menu van Windows 10.

Het bedreigingslandschap

Microsoft's Windows Defender Antimalware oplossingen waren altijd een soort van laatste redmiddel als je pc besmet was. De tool verwees vaak naar 3rd-party oplossingen als Kaspersky. Maar als de proefperiode van deze tool verliep, nam Windows Defender het van je over. Daarnaast beschermt Microsoft's nieuwe tool ook je netwerk als je geen firewall gebruikt.

Standaard netwerkbeveiliging

Het onderhouden van je netwerkbeveiliging is ook erg belangrijk. Windows Defender en Windows Defender Security Center zullen standaard geen VPN-oplossing bieden of je router automatisch updaten, maar ze leveren wek enkele standaard beschermingen.

Apparaatprestaties

Windows Defender zal je in eerste instantie niet laten denken aan accuduur, maar ook dat is iets waar de tool zich tegenwoordig ook mee bezighoudt. Daarnaast houdt Defender zich ook bezig met de opslagcapaciteit van je harde schijf.

App en browser controls

Microsoft heeft enkele instellingen uit andere configuratieschermen verplaatst naar deze tool. De beveiligingsinstellingen voor apps en browsers konden eerder gevonden worden in Windows zelf en Edge, maar zijn nu allemaal gecentraliseerd in Defender.

Familie-instellingen

In de huidige versie van Windows kan je via instellingen > Accounts > Gezin en andere personen > Uw familie enkele instellingen bekijken. Op dit moment is er geen handige manier om de apparaten van je familieleden te managen tenzij deze allemaal verbonden zijn met een enkel account. De "Gezinsopties" tap lijkt een veel betere manier om te zien wie wat doet.