We hebben hier al meerdere malen aandacht besteed aan verschillende spionagegadgets en zelfs enkele verboden apparaten, maar deze vrijdag staan we even stil bij goedkope gadgets en enkele lowtech-oplossingen die je juist voor spionagepraktijken behoeden. Spoor verborgen camera's op, scan op radiofrequenties, blokkeer deuren, creëer ruis en meer.

1. Mic-Lock

Deze low-tech maar effectieve methode zorgt ervoor dat je zeker weet dat onverlaten niet je interne microfoon misbruiken om omgevingsgeluid oppikken. Dit plugje zorgt ervoor dat de telefoon overschakelt op een externe microfoon, alleen is die niet aanwezig en wordt de lijn voor afluisteraars stil. Nog een reden om voor de 3,5mm-jack te zijn.

Er zijn een heleboel verschillende uitvoeringen van dit idee en veel hebben een blokje of uitstekend nipje waar je niet blij van wordt als je de smartphone in je broekzak hebt. Deze uitvoering heeft een plat plaatje aan het uiteinde van de 3,5mm plug, zodat je hier geen last van hebt. Bovendien krijg je er een dun afsluitbaar afdekplaatje voor webcams bij.

2. Mobiele deurblokkade

Voordat we de gadgets induiken nóg een low-tech oplossing. Dit product zorgt ervoor dat je zeker weet dat niemand met een (al dan niet elektronische) loper je komt lastigvallen terwijl je ligt te slapen in je hotelkamer. Als eerste heb je DoorJammer, een simpele maar vrij lompe constructie om de hoteldeur vast te zetten als je binnen bent.

Een simpeler alternatief is Addalock. Dit is een reisvriendelijkere optie die je in de deurpost steekt om de krukstift van het deurbeslag op te vangen. De Addalock zet je vervolgens vast aan de binnenkant en vervolgens kan iemand van buiten de deur niet meer opendoen. Ook handig voor mensen die een huis huren waar de beheerder de loper zomaar aan reparateurs en anderen uitgeeft.

3. MaQue Anti-Spy Bug Detector

Deze radiofrequentiedetector is in gevoeligheid af te stellen, maar is uiteraard niet zo effectief als professionele signaaldetectoren, die in de regel enkele duizenden euro's kosten. De meeste afluisterapparatuur communiceert op lagere frequenties en de goedkope versies pakken alleen die lagere banden en bevatten niet alle toeters en bellen zoals een histogram met alle gedetecteerde signalen, demodulatie, intervalconfiguratie, signaallijst met classificaties, enzovoorts.

Deze simpele versie kost zo'n 15 euro. De CC308+ scant een behoorlijk bereik, van 1 MHz tot 6500 MHz. Professionele apparatuur scant ook nog boven 6.5 GHz en loopt tot aan 24 GHz. Bovendien is het bereik van deze gadget vrij laag (ongeveer 10 centimeter) en vereist een langzaam, gestructureerd proces om te zoeken naar signalen waarbij je een ruimte langzaam verkent.

Interessanter is wellicht de camera-detector. Die werkt heel simpel: infrarode lasers belichten objecten (tot een afstand van 10 meter) en een cameralens duikt dan sterk verlicht op in het kijkgaatje. Zo zie je meteen waar een camera zit in de bezel van je apparaat, maar merk je ook nannycams en andere verborgen camera's op. Minder effectief dan zo'n uitgebreide IR-scanner, maar goed genoeg voor huis-tuin-en-keukengebruik.

4. Faraday-tas

Een Faraday-tas is een tas die elektronische signalen buiten (of binnen) houdt. Dat maakt je apparaat onzichtbaar voor de buitenwereld - en het geeft smartphoneverslaafde gebruikers een stukje verplichte rust.

Ze worden overigens ook gebruikt door mensen die vrezen voor elektrosmog, een EMP die alles verwoest en mensen die elektronische autosleutels gebruiken, wat in de praktijk geen slecht plan blijkt.

5. RFID-portemonnee

Een RFID-wallet zoals de Secrid is ook een simpele kooi van Faraday, om te voorkomen dat kwaadwillenden informatie via NFC-chips in je pasjes - ov-kaart, pinpas, identiteitskaart - kunnen uitlezen. Wat bankzaken betreft is het in de praktijk erg lastig om contactloos te skimmen, maar omdat alles uiteindelijk kraakbaar is, is zo'n portemonnee eigenlijk een kwestie van gezonde paranoia.

Mensen die geen speciale kaartenhouder willen kunnen tegenwoordig ook portemonnees kopen met RFID-blocker. Of je stopt je pinpas en ov-kaart in hetzelfde vakje, wat een NFC-clash oplevert.

6. Audio-interferentie

Je kunt natuurlijk een dure audioscrambler overwegen die luistervinken blokkeert, maar net zo simpel is een slaapmachine, of een ander apparaat dat ruis creëert, mits het een dynamische frequentie heeft, zodat het moeilijk uit te filteren is. De goedkope oplossingen doen dat meestal niet en zijn niet zo efficiënt als een Rabbler (zie hieronder). Gevoelige microfoons pikken dat geluid op en dat zorgt voor verstoorde audio, waardoor afluisterende partijen niet meer mee kunnen luisteren.

Het is de equivalent van wat je vroeger in films zag van mensen die de kraan opendraaien en dan fluisterend verdergaan. Met een goede ruiszender hoef je niet eens meer te fluisteren. Een white noise-generator kan uitkomst bieden, maar beter is een apparaat als de AJ-34 of een apparaat als de Rabbler, die je misschien kent van Mr. Robot. Deze geven geluid dat meer lijkt op geroezemoes en dat is efficiënter dan een ruismaker als een slaapmachine.

7. Camcover

Gezond paranoïde mensen als deze redacteur plakken overal tape, verwijderen drivers en slopen hardware om ervoor te zorgen dat de camera niks meer kan oppikken. Tape over de camera ging een paar jaar geleden opeens mainstream, na aandacht van het Ministerie van Justitie en onder meer de NOS. Maar het kan tegenwoordig veel simpeler met een webcamcover, die als voordeel heeft dat je hem kunt openschuiven om de camera toch te gebruiken.

Maar de frontcam op de smartphone is vaak nog problematisch, terwijl je het OS op je toestel nauwelijks kunt vertrouwen, zo bleek onlangs nog eens toen bekend werd dat Android-fabrikanten patchniveaus beloven zonder daadwerkelijk gaten te hebben gerepareerd. Het nadeel van smartphonecamcovers die ik tot nu toe heb gezien is dat ze niet goed passen op m'n - toegegeven obscure - model en diens officiële case. Als iemand ooit een heel dunne, kleine cover voor smartphones vindt (nog beter dan die hieronder), laat het me graag weten.