De AIVD heeft een primeur te pakken. In verband met de presentatie van het jaarverslag organiseert de inlichtingen- en veiligheidsdienst vanmiddag voor het eerst een vragenuurtje op Twitter. Iedereen kan vragen stellen via de hashtag #halloAIVD en de dienst belooft de vragen "voor zover mogelijk te beantwoorden".

Wij vroegen Rejo Zenger van Bits of Freedom wat in het kader van recente gebeurtenissen en ontwikkelingen goede vragen zouden zijn om aan de AIVD te stellen. Dit zijn zeven suggesties:

@AIVD: Doen jullie onderzoek naar de herkomst van gegevens van buitenlandse diensten? #halloAIVD

Zenger: "Minister Opstelten heeft meerdere malen aangegeven dat gegevens tussen de diensten op basis van vertrouwen worden uitgewisseld en dat de diensten geen uitspraken doen over de herkomst van de uitgewisselde gegevens. Doet de AIVD zelf onderzoek naar de herkomst van de gegevens die verstrekt zijn door buitenlandse diensten?"

@AIVD: Kunnen jullie de hoeveelheid beschikbare gegevens wel aan? #halloAIVD

Zenger: "Er is ontzettend veel data over ons beschikbaar: e-mails, telefoontjes, metadata, betaalgegevens, ANPR-data, OV-chipgegevens, sociale media... Komt de AIVD onderhand niet om in al die gegevens? Zijn ze wel eens hun eigen data tegengekomen tijdens een onderzoek? En hoe zorgen ze dat ze al die data een beetje efficiënt kunnen verwerken?"

@AIVD: Hoeveel aanslagen hebben jullie afgelopen jaren weten te voorkomen? #halloAIVD

Zenger: "Ik vind het persoonlijk erg fijn dat er een dienst is als de AIVD die over onze veiligheid waakt, serieus. Maar ik hoor zo weinig over wat ze allemaal doen. Bijvoorbeeld: hoe veel aanslagen hebben jullie ze afgelopen 5 jaar voorkomen?"

@AIVD: Zijn jullie jaloers op de NSA? #halloAIVD

Zenger: "Over de NSA gesproken: zijn ze bij de AIVD jaloers op de capaciteiten van de Amerikaanse of Engelse diensten? Willen ze ook een bevoegdheid voor sleepnetsurveillance? Of vinden ze dat grondrechten te allen tijde gewaarborgd moeten blijven?"

@AIVD: Hebben jullie een interne klokkenluidersregeling? #halloAIVD

Zenger: "Zijn er binnen de AIVD eigenlijk goede manieren om misstanden of integriteitskwesties aan te kaarten? Stel dat je als AIVD-er ziet dat een collega écht vet misbruik maakt van systemen of dat de top de onrechtmatige inzet van bepaalde systemen vergoelijkt, is er een manier om dat ergens te melden?"

@AIVD: Willen jullie meer of minder communicatiegegevens? (En hoe gaan jullie dat regelen?) #halloAIVD

Zenger: "Uit de documenten over de NSA die de afgelopen negen maanden openbaar zijn geworden, wordt duidelijk dat de NSA bijzonder veel waarde hecht aan het kunnen beschikken over oneindige hoeveelheden gegevens over het communicatiegedrag van burgers. In hoeverre geldt dat ook voor de AIVD?"

@AIVD: Hoe evalueren jullie het vertrouwen dat jullie genieten? #halloAIVD

Zenger: "De hechte samenwerking met enkele buitenlandse diensten is gebaseerd op het vertrouwen dat deze diensten mensenrechten respecteren en binnen de grenzen van hun eigen wetten opereren. De CTIVD is van mening dat het gewenst is om te bezien of dat vertrouwen wel gerechtvaardigd is. Dat gaat dan natuurlijk over de Amerikaanse geheime diensten, zoals de NSA. Heeft de AIVD dat vertrouwen wel eens heroverwogen? Op basis van welke criteria?"

Ook de twitter-community heeft al de nodige vragen bedacht. Een paar voorbeelden:

Het vragenuurtje is vanmiddag via onderstaande stream live te volgen: