• De OV chipkaart is een privacynachtmerrie. Al je reizen worden centraal opgeslagen. Je moet inchecken als je een abonnement of voordeelurenkaart hebt. Voor abonnementhouders is dat onzin: die betalen een vast bedrag per maand of per jaar. Voor hun zijn de ritgegevens dus irrelevant. Voor veel mensen is er geen alternatief voor het openbaar vervoer. Die worden zo dus gedwongen zich te onderwerpen aan een vorm van landelijke surveillance.
 • De OV chipkaart is geldklopperij. Het saldo op de kaart moet tenminste 20 euro zijn om in te kunnen checken bij de NS, zelfs als je maar een kort ritje maakt. Met miljoenen reizigers levert dat Trans Link Systems een mooi bedrag aan rente-inkomsten op van geld dat ze al wel geïnd maar nog niet uitgegeven hebben.
 • Er staat in feite een boete op vergeten uit te checken. TLS verdient een vermogen aan mensen die dat vergeten.
 • Overstappen kost extra geld. Veel mensen moeten eerst een kort stukje van lokaal station naar het hoofdstation, om daar over te stappen op de NS voor de rest van hun (lange) reis. De extra kosten van dit eerste stukje van de reis zijn relatief hoog als je met een andere vervoerder dan NS reist. Ze zijn verwaarloosbaar als je het hele traject met de NS zou kunnen reizen.
 • Overstappen is onhandig. Als je moet overstappen en verder reist met een andere vervoerder, dan moet je eerst uitchecken bij de eerste vervoerder, en vervolgens weer inchecken bij de tweede vervoerder. Dit is extreem onhandig: het is dolle pret op de perrons van bijvoorbeeld Amsterdam Amstel waar lange rijen snel proberen uit-en-in-te-checken bij die twee lullige paaltjes als ze overstappen van de trein op de metro...
 • De OV chipkaart is een ramp voor incidentele reizigers en toeristen. Ze moeten een OV chipkaart kopen voordat ze op reis kunnen. Daar moet dan saldo op gestart worden. Etc...
 • De OV chipkaart is een ramp voor groepen. Probeer tegenwoordig nog maar eens een schoolreisje via het OV te organiseren. Dan moet je er eerst voor zorgen dat ieder kind een OV chipkaart heeft. Brieven aan de ouders. Uitleggen hoe het werkt.... En er vervolgens op letten dat alle kinderen wel in- en uitchecken. Niet te doen. Scholen
 • Je kunt niet zien of je ingecheckt bent. Als je zo dom bent om je kaartje nog een keer voor de paal te houden ben je weer uitgecheckt - en krijg je gedonder met de conducteur. Dat zelfde geldt voor het controleren van je saldo. Dat moet bij een ander apparaat...

Mocht de Tweede Kamer niet tot afschaffing besluiten, laten ze Trans Link Systems (TLS) dan in ieder geval dwingen de volgende verbeteringen snel door te voeren.

 • In- en uitchecken voor abonnementhouders is niet langer nodig.
 • Uit-en-in-checken bij overstappen is niet langer nodig.
 • Kunnen reizen zonder saldo op de kaart en achteraf afrekenen.
 • Eenvoudig kunnen zien wat je saldo is en of je in- dan wel uitgecheckt bent. Bij voorkeur op dezelfde plek als waar je in- en uitcheckt.
 • Maak het mogelijk dat meerdere reizigers op één OV chipkaart kunnen reizen.

Dit is geen rocket science. En TLS is al jaren op de hoogte van deze problemen, dus ze hebben tijd genoeg gehad hierover na te denken.

Ik kijk uit naar het debat morgen!


Jaap-Henk Hoepman is Universitair Hoofddocent aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast is hij wetenschappelijk directeur van het Privacy & Identity Lab. Deze bijdrage verscheen eerder op zijn persoonlijke blog.