Ubuntu-maker Canonical heeft een stuurgroep gevormd van allereerst acht mobiele operators die samen willen werken aan de ontwikkeling van Ubuntu for Phone. De groepering is goed nieuws voor het nog in de kinderschoenen staande mobiele OS, dat begin januari is aangekondigd en volgend jaar op de markt moet verschijnen.

De groep staat open voor meer binnen- en buitenlandse deelnemers maar bestaat in eerste instantie uit Deutsche Telekom, Everything Everywhere, Korea Telecom, Telecom Italia, LG UPlus, Portugal Telecom, SK Telecom en "de leidende Spaanse internationale maatschappij.”

Mikken op bedrijfsleven

Canonical richt zich met Ubuntu for Phone in eerste op het bedrijfsleven. Met de beveiliging van Unix en managementtools kan een groep toestellen beheerd worden door de IT-afdeling. De beheerder van het Ubuntu Phone-OS heeft controle op kernelniveau van elke geïnstalleerde applicatie. “Voor het eerst heb je alle beveiliging van Unix in je broekzak", stelde voormalig CEO van Canonical en nu Ubuntu-goeroe Mark Shuttleworth bij de presentatie.

Klik voor groot

De groepsleden lanceren als eerste telco's smartphones draaiend op Ubuntu. Zij krijgen daarnaast als enige toegang tot de eerste informatie over de technische plannen van Ubuntu for Phone. Canonical blijft het mobiele OS zelf ontwikkelen, maar de adviserende telco’s krijgen daarbij inspraak.

Een blok

In bijeenkomsten kunnen zij als één blok invloed uitoefenen op de ‘roadmap’ van Ubuntu for Phone. Gezamenlijk wordt gekeken naar platforms, standaarden, compatibiliteit en de prestaties van het OS. Ook zullen zaken als beschikbare apps, inkomstenmodellen en betaalmethodes besproken worden.