Wij hebben er al vaker voor gewaarschuwd en het onderzoek van The American Consumer onderstreept het nogmaals, het is zeer slecht gesteld met de gemiddelde huis- tuin en keukenrouter. De onderzoekers testten apparaten van TP-Link, Asus, AVM, Belkin, Cerio, D-Link, HPE, Netgear, Sierra Wireless, Linksys Trendnet, Ubuquiti Networks, Yamaha en Zyxel en ontdekte dat 83 procent van de routers kwetsbaar is. Steker nog, de gemiddelde router bevat 172 kwetsbaarheden met een totaal van 32.003 verspreid over de geteste 186 verschillende merken en type routers.

28 procent van deze routers bevat een high-risk-kwetsbaarheid met gemiddeld 36 high-risk en 12 kritieke aanvalsvectoren. Gebruikers lopen een hoog risico omdat veel van deze fouten niet worden opgelost. Veel fabrikanten ondersteunen hun routers maar voor een korte tijd waardoor gevonden kwetsbaarheden niet worden aangepakt en zelfs als fabrikanten een firmware-update uitbrengen die de gaten moet dichten, is de kans dat gebruikers hun router daadwerkelijk updaten zeer klein. Het volledige onderzoek kan hier worden gelezen (PDF).

Dat is onder andere de reden waarom veel beveiligingsonderzoekers gebruikers aanraden niet voor een consumentenrouter te gaan, maar voor een zakelijke. Deze mag dan wel meer kosten, maar daar staat tegenover dat zij lang worden ondersteund.

Als je dan toch voor een consumentenrouter wilt gaan, ga er dan voor eentje waarvan de gebruikte onderdelen goed zijn gedocumenteerd zodat je tenminste nog een custom rom kan installeren mocht je router niet meer worden ondersteund door de fabrikant. Meer informatie over het vinden van een goede, veilige router kan hier worden gevonden.

Lees ook: Zo flash je custom firmware op je router