Vannacht was niet alleen acteur, held en godheid Patrick Stewart te bevragen tijdens een Ask Me Anything-sessie op Reddit, ook antiviruspionier en beroepsexcentriekeling John McAfee dook op om vragen van redditors te beantwoorden. Dit zijn de negen vermakelijkste lessen van McAfee die je kunt oppikken van zijn gaandeweg incoherenter wordende overpeinzingen.

1. Gebruik álle software

Op de vraag welk besturingssysteem het beste is, antwoord John McAfee eigenlijk dat ze allemaal slecht zijn. "Ik gebruik ze allemaal en geen ervan is veilig. Ik gebruik Windows, Android en iOS. De reden daarvoor is dat het mensen als de NSA, CIA en FBI lastig maakt me af te tappen. Waar ik ook heenga word ik gevolgd door een konvooi. Dus als ik het systeem constant verander, worden ze pissig dat ze me niet kunnen vinden."

2. ... Behalve antivirus

"Ik gebruik geen AV. Ik denk dat het dood is en gebaseerd is op antieke technologie die niet meer relevant is. Hackers komen tien keer sneller met software. Antivirus is een betekenisloos systeem."

3. Gebruik oude meuk

"Ik gebruik telefoons, clamshells zonder gps. Ik gebruik mijn Samsung-telefoon als ik internet wil en koop elke twee weken een nieuwe." Maar wat doet hij dan met de vorige? "Die geef ik aan andere mensen, zodat ze een tijdje gevolgd worden door de CIA/NSA tot ze doorhebben dat ze de verkeerde persoon volgen."

4. Er is een cyberwet van Murphy

John McAfee herinnert zich blijkbaar de wet van Murphy in antwoord op een vraag over de aantijgingen dat Kaspersky ooit nepmalware produceerde om de concurrentie false positives te laten melden. Kan zoiets gebeuren? "Alles wat kan gebeuren in een cyberoorlog zál ook gebeuren. Kijk maar naar Hacking Team dat zerodays verzamelde. Het was uitschot dat iedereen tegen elkaar uitspeelde om een grijpstuiver te verdienen. Als je eraan kunt verdienen, zal het gebeuren."

5. Open source is niet (per se) de oplossing

"Ik denk niet dat open source beter is dan gesloten. De eerste computerproducent maakte het vrij beschikbaar en wie won er toen? IBM en Apple, met een gesloten systeem."

6. Vertrouw niemand

Kun je software nog wel vertrouwen? Hoe zorg je voor privacy? "Download geen troep die je niet nodig hebt (zoals games etc.) Wees je ervan bewust dat gratis niet gratis is. Er is niets gratis in deze wereld. Mensen geven geen miljoen dollar uit aan een applicatie om het je vervolgens gratis te geven. Ze hebben er een reden voor en ik beloof je dat het geen goede zaak voor je is."

7. ... Behalve McAfee

Kun je de nieuwe crypto die McAfee ontwikkelt dan wel vertrouwen - is John McAfee eigenlijk wel te vertrouwen? "Waarom niet? Denk hier eens aan: als je 'out of the box' bent, heb je geen regels, geen beperkingen, niets wat je niet kunt doen. Natuurlijk ga ik veel gearresteerd worden en word ik vaak beschuldigd. De dingen die ik doe komen omdat ik aan de buitenkant sta en ik zie dingen daarom vanuit een ander perspectief."

"De dingen die ik creëer vormen niet wie ik ben, mijn arrestaties ook niet, ze zijn iets anders. De schilderijen van Renoir vormen niet wie hij was. Dat heeft allemaal niets te maken met vertrouwen. Als ik iets doe wat illegaal is, heeft dat niets te maken met de producten die ik maak, waarvan ik kan beloven dat het 's werelds beste zijn."

8. Veilige internetapparaten bestaan niet

"Een voorbeeld wat er gebeurt met IoT. Iedereen die een broodrooster maakt is nu bezig met het maken van een slim broodrooster. Op Defcon woonde ik een presentatie bij over de slimme kluis van Brinks (geprezen als beste kluis ter wereld). Brinks weet hoe je een kluis maakt, hun geldwagens zijn net tanks, maar hun slimme kluis was uitgerust met Windows en een usb-poort."

"Ze kwamen erin door het frontje los te schroeven en dan zie je een monitor en een rode knop. Als je op de rode knop drukt, kun je vanaf een ander apparaat opstarten. Het was krankzinnig. Er waren geen onderdelen die je niet gewoon in de winkel kunt kopen. Het kostte de hackers slechts dertig seconden om in te breken. En dit is Brinks, die verstand heeft van veiligheid. Je kunt van een slimme koelkast niet veel beter verwachten."

9. Beken uw zonden

McAfee heeft ook advies voor slachtoffers van gehackte lustsites, in dit geval vreemdgangerssite Ashley Madison. "Er gaat een hoop gebeuren. De hackers zeiden dat ze het zouden publiceren. Als ik het was, zou ik het mijn vrouw onmiddellijk vertellen. Ik moest door de beveiliging van Lockheed heen en je hebt geen idee wat voor vragen ze stellen. "Heb je ooit een schaap geneukt?" Na de OPM-hack heb ik meteen een artikel geschreven waarin ik alles bekende.

Vooruit, nog één keertje dan deze klassieker: