Klokkenluider Edward Snowden heeft een grote cache van onderschepte communicatie door de inlichtingendienst NSA aan de krant Washington Post gegeven. Uit een maandenlange analyse blijkt dat maar 1 op de 10 accounts die daarin voorkomen afkomstig is van 'doelwitten' van de geheime dienst. Dat betekent dat 90 procent van de communicatie onterecht in de NSA-netten terecht is gekomen, schrijft The Washington Post.

Bijna de helft van de onderschepte bestanden bevatte namen, mailadressen of andere details die volgens de NSA toebehoorden aan Amerikaanse burgers. De dienst verhulde meer dan 65 duizend van zulke verwijzingen om de privacy van de Amerikanen te beschermen, maar volgens The Post werden er in de cache toch 900 mailadressen gevonden die waarschijnlijk van Amerikanen zijn.

De ontvangen cache bevat 160.000 onderschepte mails en chatgesprekken, bijna achtduizend documenten afkomstig van 11 duizend online accounts. Tienduizend van die accounts waren van personen die helemaal geen doelwit waren in de NSA-operaties.

Hackers en geheime nucleaire projecten

De onderschepte data bevatte volgens The Post onder meer onthullingen over geheime nucleaire projecten in het buitenland en de identiteiten van hackers die op Amerikaanse computernetwerken waren binnengedrongen. Vanwege de staatsveiligheid maakt de krant geen verdere details bekend.

Het aftappen van communicatie leidde volgens de krant tot de arrestatie van de Pakistaanse terrorist Muhammad Tahir Shahzad in 2011, en het oppakken van een verdachte van de aanslag op het eiland Bali in 2002. Veel andere bestanden die door de NSA-analisten als 'waardeloos' zijn bestempeld werden desondanks bewaard en zitten vol met pikante en pijnlijke persoonlijke details.