In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er al 6,3 miljoen phishing e-mailtjes verstuurd, 789 procent dat het laatste kwartaal van 2015. De gigantische groei is te wijten aan het gemak waarmee ransomware verstuurd kan worden, bovendien kunnen criminelen makkelijk en snel geld verdienen op deze manier.

Het komt helaas nog veel te vaak voor dat slachtoffers de portemonnee trekken als deze worden getroffen door ransomware. Dat maakt het voor criminelen de moeite waard om hiermee door te gaan.

"De prijs die slachtoffers meestal moeten betalen ligt rond de 1 a 2 Bitcoin. Dat komt ongeveer overeen met 400 tot 800 dollar, 1000 als de wisselkoers tegen zit," Aldus Brendan Griffin, Thread Intelligence Manager bij Phishme.

Kant-en-klare ransomware-tools

Het helpt ook niet echt dat er steeds meer kant-en-klare, makkelijk te gebruiken ransomware-tools en diensten beschikbaar zijn waardoor criminelen met weinig kennis van zaken toch snel iets in elkaar kunnen zetten.

Soft Targeting

Naast het groeiende aantal ransomware-phisingmails, is er ook nog een andere trend die gestaag groeit. Criminelen houden zich steeds vaker bezig met soft targeting. Er worden bijvoorbeeld nep-sollicitaties gestuurd naar HR-afdelingen of berichten die uit naam van een meerdere wordt verstuurd naar andere medewerkers. Ook nep-rekeningen, nep-bonnen en nep-boetes passeren regelmatig de revue.