Uit maandelijks onderzoek van Symantec blijkt dat spammers vertaalservices blijven gebruiken om meertalige spamprojecten op te zetten. Het bedrijf publiceert het MessageLabs Intelligence Report voor juli 2009. Uit dat onderzoek blijkt ook dat minder dan één procent van de internetmalware in juli nieuw was, een rustige periode dus.

Vijfennegentig procent

Het spamniveau in Nederland is sinds mei 2009 gestegen met ongeveer dertien procent tot vijfennegentig procent van alle verstuurde emails. Wereldwijd blijft dit aantal hangen op negentig procent, het hoogste niveau in twee jaar tijd. Deze hoge percentages worden volgens MessageLabs Intelligence onder andere veroorzaakt door het gebruik van vertaalservices en sjablonen. Hierdoor kunnen spamprojecten in meerdere talen worden opgezet. In Nederland is inmiddels vijfentwintig procent van de spamberichten in het Nederlands opgesteld.

Ook blijkt uit het onderzoek dat de makers van malware een rustige maand hebben. Zo blijkt in juli slechts 0,7% van alle onderschepte internetmalware een nieuwe productie te zijn. Een maand eerder, in juni 2009, lag dit percentage nog op 58,8%. De hoeveelheid geïdentificeerde websites met malware en andere ongewenste programma´s ligt echter op 3618 berichten per dag, het hoogste punt in negen maanden. Hieruit blijkt dat bestaande malware op grotere schaal dan voorheen wordt verspreidt naar websites.

Botnets blijven groeien

Ook uit het Threat Reports Second Quarter 2009 van McAfee blijkt dat de hoeveelheid spam in emails sterk is gegroeid. Uit het rapport blijkt dat tweeënnegentig procent van alle emailberichten spam bevat. In het rapport zegt McAfee dat in de maand juni twintig procent meer spam is verstuurd dan in oktober 2008, voorheen de maand met de meeste spam. Ook blijkt dat bijna negentig procent van deze spam bestaat uit farmaceutische spam. Het bedrijf Canadian Pharmacy is de grootste verzender hiervan.

Volgens McAfee maken spammers gebruik van botnets om hun spam te kunnen versturen. Wereldwijd komen er volgens het rapport dagelijks hondervijftigduizend geïnfecteerde ´zombie’-machines bij. In de Verenigde Staten zijn inmiddels eenentwintig miljoen van dit soort machines te vinden.

Bron: Techworld