Dat blijkt uit het Websense-onderzoek 'State of Internet Security Q1 – Q2 2009' (pdf). In dat onderzoek zijn ditmaal voor het eerst ook comments op veiligheid onderzocht. "De aspecten die Web 2.0-sites zo revolutionair maken - de dynamische aard van de content op de sites, de mogelijkheid voor iedereen om te posten, en het vertrouwen dat gebruikers hebben in netwerkvrienden - zijn precies de kenmerken die het ook een doelwit voor misbruik maken", aldus de onderzoekers.

Maar liefst 61 procent van de top 100 best bezochte sites, vooral Web 2.0-sites, waren in de eerste helft van 2009 eens of meermaals 'besmet'. Dit omvat dan enerzijds het zelf door die sites hosten van malware, of het doorlinken van gebruikers zonder dat die het weten naar sites met malware. Facebook en YouTube zijn vooral broeinesten van malware, meldt Websense.

40 miljoen sites

Het bedrijf scant naar eigen zeggen elk uur 40 miljoen websites en bijna 10 miljoen e-mails op malware. Elk half jaar brengt de securityleverancier verslag uit van de (on)veiligheid op het web. Vergeleken met het tweede deel van 2008 vond Websense 233 procent meer sites met malware. Ten opzichte van begin 2008 bedraagt het nu ontdekte aantal besmette sites 671 procent.