Een bedrijf in Chicago zou de hand hebben gelegd op de gestolen code van een systeem voor geautomatiseerde aandelenhandel, dat speciaal voor Goldman Sachs is ontwikkeld. Ontwikkelaar Segery Aleynikov, die de algoritmes van dat systeem mede heeft ontwikkeld, is door de FBI aangehouden en in staat van beschuldiging gesteld.

32 waardevolle MB's

Hij wordt ervan verdacht de code, slechts 32 MB groot, te hebben gestolen. Na zijn vertrek begin vorige maand bij Goldman Sachs zou hij de software via een Duitse website te koop hebben aangeboden. De Amerikaan van Russische afkomst is in dienst getreden bij een bedrijf in Chicago, dat hem een bijna drie keer zo hoog salaris bood.

Volgens persbureau Reuters is het 'geheime recept' van Goldman Sachs' aandelenhandel gestolen. De investeringsbank verdient vele miljoenen aan de geautomatiseerde handel in aandelen, die gebeurt op de microseconde. Het systeem analyseert snelle ontwikkelingen in diverse markten en gebruikt complexe algoritmes om aankoop of verkoop van aandelen en commodities te bepalen. Goldman Sachs geeft geen commentaar op de arrestatie van de oud-medewerker en het mogelijke op straat liggen van zijn handelsgeheimen.

Update: Voormalig Goldman Sachs-medewerker Aleynikov is op vrije voeten. Hij heeft 750.000 dollar borg betaald en zijn paspoort in moeten leveren bij de Amerikaanse autoriteiten.