Bovendien worden die 'angstaanjagende' meldingen over de pc van een gebruiker altijd gegeven, ongeacht de staat van die computer. Die huidige toestand wordt zelfs niet serieus gescand. Dit blijkt uit technisch onderzoek dat is uitgevoerd door forensische experts in opdracht van de advocaten van de aanklager.

Gratis proefversies

Die Amerikaanse consument vraagt voor zijn zaak de status van groepszaak (class action lawsuit) aan zodat alle getroffen gebruikers kunnen aanhaken. De schadevergoeding die wordt geëist geldt dan na een veroordeling voor alle consumenten die in de gedefinieerde groep van 'slachtoffer' vallen.

Symantec verspreidt namelijk proefversies van zijn software, ook voorgeïnstalleerd op pc's. Daarmee kunnen gebruikers hun machines gratis scannen. Na het uitvoeren van die eerste scan krijgen gebruikers een overzicht voorgeschoteld met daarbij de melding dat niet alle geconstateerde fouten en problemen zijn op te lossen, tenminste, niet met de gratis proefversie. Aanschaf van een volledige licentie voor het pakket belooft dat wel.

Pc-onderhoud

Het gaat niet om de securitysoftware van Symantec, maar om pc-onderhoudsprogramma's. Dit zijn de drie pakketten: PC Tools Registry Mechanic, PC Tools Performance Toolkit en Norton Utilities. De twee eerste worden ontwikkeld door PC Tools, dat sinds 2008 een dochteronderneming is van Symantec. Alledrie de pakketten zouden moedwillig ontworpen zijn om gebruikers 'doemsmeldingen' voor te schotelen.

De Symantec-producten rapporteren volgens de aanklacht altijd een 'slechte gezondheid' (low health) voor het gehele systeem, de privacy en de harde schijf. Daarbij is er geen daadwerkelijke inschatting van die kwesties gedaan, aldus de ingehuurde experts van de aanklager. Symantec heeft nog niet gereageerd op de aanklacht, meldt de News Service van Webwereld-uitgever IDG.

'Nutteloze software'

Dat forensische onderzoek wijst ook uit dat ontdekte problemen met het label 'hoge prioriteit' helemaal geen grote problemen zijn. Het gaat volgens de experts niet om kwesties die een serieuze bedreiging zijn voor de functionaliteit van een computer. Vervolgens kan de software de fouten die het zelf presenteert ook niet fixen. De beloofde voordelen van de aanschaf worden dus niet waargemaakt door de software die eigenlijk geen nut heeft, claimen de advocaten.

“Door deze misleiding heeft Symantec geprofiteerd, en profiteert het nog altijd, door consumenten te laten geloven dat hun computers ernstig beschadigd zijn en/of risico lopen. En dat aanschaf van Symantecs scareware noodzakelijk is om deze problemen op te lossen", aldus de aanklacht (PDF) tegen de leverancier.

Abonnementsalarm

Hoofdonderzoeker Mikko Hypponen van securityleverancier F-Secure lijkt zich wel te kunnen vinden in de aanklacht tegen zijn concurrent. Hij tweet dat hij gelijk moest denken aan een abonnementswaarschuwing voor Symantecs securityproduct waarin wordt gemeld dat de dreiging van een bepaalde Trojan toeneemt. Het Norton-product van Symantec kan daartegen beschermen, aldus het 'subscription alert'.

Update:

Symantec heeft nog aan Webwereld laten weten dat het de beschuldigingen ontkent. Volgens de securityleverancier "mist deze rechtszaak elke grond en daarom zal het bedrijf zich uitdrukkelijk verdedigen."

"De besproken Norton en PC Tools-oplossingen zijn ontworpen om de prestaties van het systeem van de toestellen te verbeteren op het gebied van snelheid, onderhoud en de bescherming van de gegevens van onze klanten." Hier voegt Symantec aan toe: "Diverse onafhankelijke derde partijen hebben de producten getest en oordeelden erg positief over de effectiviteit en functionaliteiten."