Het totaal aantal ontdekte im-aanvallen in de eerste helft van dit jaar is 226, een stijging van 78 procent vergeleken met vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van Akonix, een fabrikant van im-beheersoftware.

De ontdekte aanvallen zijn ofwel geheel nieuwe code of een variant van eerder ontdekte exploits door het Akonix IM Security Center, een samenwerking tussen Akonix, zijn klanten en andere beveiligings- en im-fabrikanten.

Volgens Akonix worden de aanvallen die via instant messaging (im) worden uitgevoerd, ook steeds kwaadaardiger. "Sinds eind vorig jaar zien we aanvallen met meerdere fasen, waarbij via im een url wordt afgeleverd. Zodra iemand op die link klikt, wordt een Trojan binnengehaald die andere code downloadt", licht Don Montgomery, vicepresident bij Akonix, toe.

Door de directe contacten en het informele karakter van im, hebben dergelijke aanvallen meer kans op succes dan per mail, stelt het beveiligingsbedrijf.

Een van de mogelijke redenen waarom aanvallers hun focus op chatnetwerken richten, is om zodoende de systemen te omzeilen die het mailverkeer moeten beveiligen. Akonix schat dat hooguit een op de vijf bedrijven im beveiligt. Bron: Techworld