Dit meldt de stichting Nationale Beheerorganisatie voor Internet Providers (NBIP), een samenwerkingsverband van ruim veertig providers om de kosten van onder meer de bewaarplicht te delen. In totaal bedienen de NBIP-deelnemers ongeveer 1,5 miljoen klanten.

De aangesloten providers moesten in 2005 vijftien taps verrichten. In 2006 zijn er tot nu toe al 31 taps verricht. Het is voor het eerst dat er openheid wordt gegeven over het aantal taps in Nederland.

Providers krijgen een administratieve vergoeding voor elke tap die ze moeten doen. Per getapte klanten is dat dit jaar 6659 euro, zo heeft de NBIP berekend. Vorig jaar was dit nog 7185 euro. Door de internettaps zijn providers genoodzaakt gemiddeld 20 cent per klant per jaar extra te berekenen aan hun klanten.

De NBIP houdt zich overigens niet alleen bezig met tapverkeer. Vooral de richtlijn dataretentie die providers over enige tijd verplicht stelt om verkeersgegevens van hun klanten voor een bepaalde tijd te bewaren, jaagt de providers op kosten. Ook het gebruik van ip-televisie, dat steeds populairder wordt, stelt eisen aan de tapapparatuur, aldus de NBIP.