Dat concludeert Webroot Software, fabrikant van antispyware-software, in zijn State of Spyware-rapport. In het eerste kwartaal was wereldwijd 87 procent van de thuis-pc's besmet met deze programma's die zonder toestemming zijn geïnstalleerd en die gegevens over de gebruiker verzamelen. Het aantal besmette computers ligt hiermee 15 procentpunt hoger dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.

De onderzoekers constateerden vooral een sterke toename van het aantal adware-programma's op pc's. Het aantal pc's dat besmet is met adware (spyware bedoeld voor advertentiedoeleinden) is gestegen van 45 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar naar 59 procent in het afgelopen kwartaal.

"De sterke stijging van de aanwezigheid van adware is het bewijs dat adwareverkopers nieuwe distributiekanalen en infectiemethoden vinden, ondanks de sterke inspanningen van de industrie om dit te reguleren", aldus David Moll, directeur van Webroot Software.

Het aantal pc's waarop Trojaanse paarden werden aangetroffen, is in drie maanden tijd gestegen van 24 procent tot 29 procent.

Tot slot is ook de mate van besmetting toegenomen, menen de onderzoekers. Op pc's die besmet waren, werden gemiddeld meer sporen van spyware aangetroffen dan in voorgaande kwartalen. Op de gemiddelde besmette pc werden 29,5 sporen van spyware aangetroffen.

Herkomst

Nederland neemt een opvallende plaats in wat spyware betreft. Na China en de Verenigde Staten is Nederland het land waar de meeste spywaresites worden gehost. 7 Procent van de spywaresites vindt zijn oorsprong hier. China is goed voor meer dan 42 procent van de spywaresites.